Medyada Yoksulluk Gündemi: 4-10 Ekim 2021 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya whatsapp hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 4-10 Ekim 2021

Her hafta pazartesi günleri güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

artıgerçek, 4 Ekim 2021
İstanbul'da kiralık ev fiyatları tırmanışta: Son bir yılda yüzde 50,7 arttı
Son 1 aylık dönemdeyse kiralar yüzde 8,4 artarken, 'Fiyatların düşmesini beklemiyoruz, artış sürecek' öngörüleri var.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

evrensel, 4 Ekim 2021
Antep'te belediyenin verdiği barınma desteği kadın öğrencileri kapsamıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait gençlik kampları, merkezleri ve butik otellerin üniversite öğrencilerine açılması kararının, kadın öğrencileri kapsamadığı ortaya çıktı.Geçtiğimiz hafta “Yurdun çıkmamasının ne anlama geldiğini en iyi ben bilirim” dediği bir video ile öğrencilere belediyenin imkanlarından yararlanabilecekleri çağrısını yapan Şahin bu durumdan sadece erkek öğrencilerin yararlanabileceğini söylememişti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

evrensel, 4 Ekim 2021
Türkiye, dünyanın en yüksek 8. enflasyonu ile karşı karşıya
Türkiye’de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 44.70 olurken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 19.58 oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.bianet, 4 Ekim 2021
DÜNYA KONUT GÜNÜTürkiye’de barınma temel hak değil lüks oldu
Avrupa’da son bir yılda konut ve kira fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Kira oturanların
geçen gün artarken insanlar bütçelerinden en büyük payı ise barınmaya ayırıyorlar.
Konut ve kira fiyatları artışında Türkiye ilk sırada
Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre son bir yılda konut ve kira fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye.
En çok karşılaşılan konut problemi: Isınma
TÜİK verilerine göre nüfusun 36,7'si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşıyor.
Hanehalkı bütçelerinden en fazla pay barınamaya
Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,1 ile konut ve kira harcamaları alıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

bianet, 4 Ekim 2021
Duaa Muhammed: “Kiralık ev bulmak için kimliğimi saklıyorum”
Yüksek lisans yapmak istediği için Antep’ten İstanbul’a taşınmaya karar veren Duaa Muhammed, kiralık ev bulamadığı için İstanbul'a gelmekten vazgeçti. Muhammed "Bazen bana kötü davranmasınlar diye, nereli olduğumu söyleyemiyorum" diyor.
“Biz gerçekten tüm yaşadıklarımıza rağmen hayatımızı başlattık. Ben bir sürü insan kaybettim. Akrabamı kaybettim. Abimi Suriye’de kaybettim. Bütün bu travmaların içinde her şeye sıfırdan başladım. Yeni bir dil öğrendim. Sizin dilinizle konuşuyorum. Uyum sağlamaya çalışıyorum. Ama yok, ‘dur’ diyorlar, ‘sen buraya ait değilsin’ diyorlar. Zaten kendimi buraya ait hissetmek istemiyorum. Uyum sağlamaya çalışıyorum, yine olmuyor.”
İki aylık arayıştan sonra Suriyeli olduğu için İstanbul’da kiralık ev bulamayan Duaa Muhammed’in sözleri bunlar.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 05 Ekim 2021
Yurttaş: Boğazımızdan kesiyoruz
Yoksulluk ve işsizliğin had safhada olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yaşayan emekçilere hayat pahalılığını sorduk.
"İLK ÖNCE GIDADAN KISIYORUZ"
Pazar alışverişi çıkışında gazetemize konuşan Turan isimli yurttaş, “Alım gücü herkesin farklı. Ama özellikle asgari ücretlilerin sıkıntı çektiklerini düşünüyorum. Bir de üstüne kira ödedikleri zaman vatandaşın kısabileceği tek şey gıda oluyor. Bu durum evdeki huzuru etkiliyor. İsrafın önüne geçilmesi lazım. Sadece vatandaş değil tepedekilerin de israf etmemesi lazım. Şimdi eline geçen para 2 bin 800 lira. Nasıl tasarruf yapacak? Eşiyle kavga eder, çocuğun istediğini alamaz. Asgari ücret 4 bin lira olsa yine aynı sıkıntı çekilir. Normal bir ev 1500 lira kira. Kalan para ile geçim olmaz. Üretim maliyetleri arttığı için fiyatlar artıyor. Ayrıca komisyon düzeni var” dedi. Resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını düşünen Turan, “Enflasyon en diptekileri etkiliyor. Vatandaşın hissettiği en az yüzde 40’larda. Bu durum değişmez. Değişmesi için gökten para yağması lazım. O da mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Bianet, 5 Ekim 2021
UNICEF Salgın, çocuk ve gençlerin ruh sağlığını daha da kötüleştirdi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), "Dünyadaki çocukların durumu hakkında rapor" çerçevesinde bu yıl ilk kez çocuk ve gençlerin ruh sağlığını inceledi. Yapılan araştırmada, depresyon, korku veya davranış bozukluklarının psikolojik rahatsızlıklar olarak değerlendirildiği belirtildi.

Ayrıca, koronavirüs salgını sırasında çocuk ve gençlerin ruh sağlıklarının daha da kötüleştiği belirtildi.
Her 5 gençten biri depresyonda
2021 yılı yaz aylarında düzenlenen bir ankette, 15 ile 24 yaş arasındaki her beş gençten birinin kendisini sık sık depresyonda hissettiği ve motivasyonlarının düştüğü sonucuna varıldı.
UNICEF, dünya çapında psikolojik tedaviye gereksinim duyan çocuk ve ergenlerin mevcut fonlara ulaşmada zorluk yaşadığını söyleyerek, durumu eleştirdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 5 Ekim 2021
Depo baskınlarında gözaltına alınan 3 kağıt toplama işçisi tutuklandı
İstanbul’da kağıt depolarına yapılan polis baskınında gözaltına alınan kağıt toplama işçilerinden 3'ü hakkında tutuklama kararı çıktı. İstanbul Valiliği'nin dün yaptığı açıklamada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten ve tutuklamalara tepki gösteren Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, "Hepimizi alsınlar, hepimiz içeride kalalım. Zaten dışarısı da cezaevinden farksız" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 5 Ekim 2021
Kartal’da simit satması engellenen yurttaş intihara kalkıştı
Olay anına şahit olan Şamil Doğan, "Arkadaşın, hastanenin önünde simit satmasını engellediler. Biraz da hırpaladılar. Hırpalayınca o da kendini direkt vericiye doğru çıktı. Biraz sıkıntısı var" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek,  5 Ekim 2021
'Fiyatlar gayet uygun' diyen Erdoğan'ın markette ödediği tutar
Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu markete gitti. İki alışveriş arabasını gevrek, kuru meyve, bisküvi, gofret ve meyve suyu gibi ürünlerle doldurdu. Toplamda 1002 lira tuttu, nakit ödedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 06 Ekim 2021
Ankara’da üniversitelilerin yüzde 83’üne yurt yok
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu başkent Ankara’da da yaşanıyor. KYK’ye bağlı 32 yurdun kapasitesi 27 bin 225. Bu da öğrencilerinin yüzde 11.42’sine yetiyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 06 Ekim 2021
15 yıldır kullanılmayan yetki: “Vergi cennetleri” listesi
Vergi kaçırmak suçtur bildiğiniz gibi. Vergiden kaçınmak ise değil. Suç olmadığı gibi, vergiden kaçınmayı ayrıcalığa dönüştüren bir düzen kurulmuş. “Vergi cenneti” diye anılan ülkeler işte bu amaçla var. Servet sahiplerine “kaçınma” yolu açarken, Anayasasında eşitlik, adalet yazan, bu amaçla kanunlar çıkarmış devletlerin karanlık yüzünü de bizlere resmeder.

Karaparayla mücadele amacıyla sayısız belgeye imza atıp  yasalar çıkarmış devletlerin “vergi cenneti”ne ses çıkarmayışını normal kabul etmemiz beklenir. Kendi ülkesinde adil vergileme nutukları atan siyasetçilerin, bu mesajları topluma yayan iş insanları ve şirketlerin, hatta kamu sermayeli şirketlerin gelir ve servetlerini buralara taşıdığı çok kişinin bildiği sırlardır.İşte o sırların bir bölümü, birkaç gün önce hayli hacimli bir dosya ve “Pandora Papers” adıyla Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler (IJIC) adıyla açıklanmaya başladı. Türkiye’den Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin yer aldığı dünyanın önde gelen medya kuruluşları, çıktısı alınsa odalar dolduracak büyüklükteki dijital belgeleri inceledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 06 Ekim 2021
Yenikentliler zamlara ve hayat pahalılığına karşı sokağa çıktı
“EKONOMİK KRİZ BUGÜN EMEKÇİLERİN HAYATINDAKİ YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRMİŞTİR”
"Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın", "Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Selda Arslan okudu.
“Bizler işçi, ev kadını, öğrenci, esnaf Yenikent halkı olarak zamlara karşı buradayız. Hepinizin bildiği gibi pandemi öncesinde de varlığını biz bu ülkenin emekçilerine fazlasıyla hissettiren ekonomik kriz bugün emekçilerin hayatındaki yoksulluğu derinleştirmiştir. Markette, çarşıda, pazarda temel tüketim malzemeleri başta olmak üzere her kaleme yapılan zamlar, bizlerin yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Bizlerin ekonomisi her geçen gün küçülüyor, aldığı maaşlar eriyor ama ne hikmetse ülke ekonomimiz yüzde 21,7 büyüyor. Ülke ekonomisindeki büyümeden biz işçilere emekçilere düşen pay neden daha fazla açlık daha fazla sefalet oluyor” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

sendika.org, 6 Ekim 2021
Ataşehir’de atık kağıt işçilerinin depolarına gece yarısı baskınları: 200’e yakın işçi gözaltında
Onlarca iş makinalarının da kullanıldığı operasyonda kağıt toplanılan alanlar yıkılarak arama yapıldı. Gece yarısına doğru iş makinaları kağıt depoları önüne getirilmişti. Aramalar sonucunda çekçek arabaları ve diğer malzemelere belediye ekipleri tarafından el konuldu.
Kağıt toplayıcılarının Tuzla’da bulunan İstanbul İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğü belirtildi. Kağıt toplayıcılarının buradaki işlemlerin ardından sınır dışı edileceği belirtildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 6 Ekim 2021
Videoda, ameliyat olduğu halde çalışmak zorunda kalan yaşlı adamın kendisini ifade ederken gözyaşlarına hakim olamadığı görülüyor. Genç spikerin teskin etmek üzere sırtını sıvazladığı yaşlı adam 'bizimle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim' diyerek toplumun büyük bir kesiminin yaşam şartlarına ayna oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR, 6 Ekim 2021
DİSK Gıda-İş Başkanı Aslan: Çaykur işçisi açlık ve yoksullukla baş başa bırakıldı
DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Özgıda-İş Sendikası'nın Çaykur'da imzaladığı satış sözleşmesini eleştirerek, "Çaykur işçisi yoksullukla baş başa bırakıldı" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR, 6 Ekim 2021
Pandora Belgeleri: İhale şampiyonu Cengiz vergi cennetinde
Türkiye'de iktidardan aldığı tartışmalı ihaleler ve teşviklerle bilinen Mehmet Cengiz, Pandora Belgeleri'ne göre edindiği serveti vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 6 Ekim 2021
Çöpten kazanılan hayatlar
Henüz gün ışımadan sokaklara düşüp gece yarısına dek çöpteki kâğıt, plastik, metal gibi atıkları toplayanlar, İstanbul Valiliği ile AKP’li belediyelerin hurda depolarına yaptığı baskınlar nedeniyle canlarından bezmiş durumda. Biyoloyi bölümü mezunu Mahmut Aytar, Ümraniye’deki depo baskını sonrası “Yoksul insan, devlet karşısında ne yapabilir? Hepimizin çilesi aynı, biz ekmeğimizi çöpten çıkartan insanlarız, bunlar gözardı ediliyor” dedi. 

“Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte “çekçeği” sırtlanıp, megakentin sokaklarını karış karış adımlayıp gece karanlığında eve dönebilen bu insanların sayısına dair resmi bir veri yok. Ancak ülke genelinde yarım milyon atık toplama işçisi olduğu yönünde bir görüş hâkim. İstanbul’da ise bin 250 ‘depo’ yani hurda dükkânı ile 150’ye yakın atıkların işlendiği atölye bulunuyor. Her depoda ortalama 15 kişi ter döküyor. “Atık toplayıcılığı” mesleğindeki bu kalabalıklığın arkasında yatan nedeninin kontrolsüz büyüyen kentler ile göç olduğu aşikâr.”Habere ulaşmak için tıklayınız.

Cumhuriyet, 6 Ekim 2021
Atık kağıt işçileri, polis baskınlarına karşı Ümraniye'de basın açıklaması düzenledi
‘PROJELER ÜRETİN’
Basın açıklamasını okuyan kâğıt işçisi, atanmamış biyoloji öğretmeni Mahmut Aytar belediyelere, valilik ve Çevre Bakanlığı’na seslenerek, “Bir an önce bu baskınlardan vazgeçin. Bir sorun varsa bu sorunu konuşarak çözmek için kâğıt toplayıcıları muhatap alın. Daha yasal mevzuatlar bile yokken bu işin cefasını çeken kâğıtçıları yok etmek için değil, sisteme entegre etmek için projeler üretin” diye konuştu.Medyada kendileri hakkında “şehir eşkıyası” şeklinde haberler yapılmasının kendilerini üzdüğünü belirten işçiler, “Biz şehir eşkıyası değiliz, asıl eşkıya emeğimize göz dikenlerdir. Biz bu vatanın evladıyız” tepkisini gösterdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 6 Ekim 2021
HDP ANKARA MİLLETVEKİLİ KERESTECİOĞLU Diyarbakır Çocuk Cezaevi'ndeki işkence iddiaları Meclis gündeminde
Diyarbakır Barosu'nun geçen ay yayınladığı Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki koşullar ve hükümlü/tutuklulara yönelik hak ihlalleri hakkındaki raporunu kaynak gösteren Kerestecioğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.
"Görüşülen çocukların vücutlarında görülen izlere ve kendilerinden alınan bilgilere göre birçok çocuğun akranları tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığı, bazılarının saçlarının zorla kesildiği, zorla dövme yaptırıldığı, kesici cisimlerle vücutlarına zarar verildiği, koğuş temizliği ve iş gördürme gibi baskılarda bulunulduğu, paralarına el konularak kantin haklarının kullanıldığı, idareye psikolog görüşü ve koğuş değişikliği gibi dilekçelerin verilmesinin engellendiği raporlaştırılmıştır."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 6 Ekim 2021
ATIK TOPLAYICILARI DERNEKLEŞİYOR Atık toplayıcıları: Yoksulların valisi misin şirketlerin mi?
“Ben Siverekli Abdul Aziz Işık, fakirdik okuyamadık. Ailelerimize, kardeşlerimize baktık. Küçük yaştan beri bu işi yapıyorum. Sonra İstanbul’a geldik.
“Haftada iki gün Üsküdar’da sonra Ümraniye’de çöpleri ayrıştırıyorum. Artık yapamıyorum. Zabıtalar bizimle geziyor artık ve arabalarımızı aldılar. Zabıtalar bizim topladığımız malları aldı, çekçekleri gasp etti. Bizden alıp zengine veriyorlar.
“Şimdi Üsküdar ve Ümraniye’de de bu işi yapmamız yasaklandı. Bizim peşimizi bıraksınlar, garibanın peşini bıraksınlar…”
“20 yıldır bu iş içindeyim. 4 çocuğum var. Biri bebek. Çocuklarımı böyle geçindiriyorum. Biz nereye gidelim. Bizim topladığımız mahalleyi de ben bedavaya toplamıyorum ben de atık toplayıcılarından alıyorum. Ayda 2 bin TL kazanıyorum. Sabah 7’de çalışmaya başlıyorum akşam 11 gibi eve gidiyorum. Sosyal hayatım sıfır.
“Şimdi yıllar sonra bize neden bunu yapıyorlar. Bu işte büyük bir rant dönüyor. Bizden çöp işini alıp şirketlere vermek istiyorlar.”
"Biz valilikle bu konuda görüşmek istedik. Bizimle görüşmek istemedi. Vali karar vermek zorunda. Bizim valimiz mi olacak yoksa şirketlerin valisi mi olacak? Vali bu ülkenin yoksullarının valisi olsun.
“Valilik açıklamalarına bakın hep sürekli şirketlere teşekkür ediyor. Valiliğin arkasına saklanan siyasi sorumlular da bu işin gerçeğini görecek. Bu ülkenin yoksulları birbiri ile dayanışacak ve kim kimi destekliyor görecek.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 9 Ekim 2021
650 ATIK ARACI VE 10 PLAKASIZ MOTOKSİLETE EL KONULDU Atık toplayıcılarının sorunlarını çözmek için 8 talep
Atık işçilerinin sorunlarını çözmek için öncelikli olarak yetkili tüm tarafların içinde olduğu bir komisyon kurulması gerektiği belirtilirken “kalıcı çözüm” çağrısı yapıldı.
Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı (RODA), atık toplayıcılarının sorunlarına dair çözüm önerileri hazırladı.
Her iki sivil toplum örgütü, atık işçilerinin sorunlarını çözmek için öncelikli olarak yetkili tüm tarafların içinde olduğu bir komisyon kurulması gerektiği belirtildi.
Çözüm önerileri“Kazançları yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçları dahi karşılayamayan atık toplayıcıların yoksulluğu, mutlak yoksulluğu kapsamakla birlikte, bu yoksulluklarının yanında toplum dışına itilmişliği, haklara ulaşmadaki problemleri, sendikalardan ve sosyal güvencelerden yoksun olarak yaşamaları ve bu ağır yoksulluk koşulları altında yaşarken sağlıksız ve itibarsız olarak değerlendirilmeleri göz ardı edilebilir bir durum değildir. “
“Geçimini atık toplayarak sağlayan ve kötü koşullarda çalışma imkanı bulabilen toplayıcıların geçimlerini sağlayabilmeleri için bazı öneriler sunuyoruz ve çözümün bir parçası olmak için herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz:
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 07 Ekim 2021
Uzundere pazar esnafı kadınlar: Üretiyoruz ama hayat pahalılığına yetişemiyoruz
‘OKULA GİDEN ÇOCUĞUMA BAZEN HARÇLIK VEREMİYORUM’
Aynı tezgahın arkasında oturan Yadigar Erkuş da, “Sadece yumurtaya son iki ayda dört kere zam geldi. Daha önce koliyle sattığımız yumurtayı artık taneyle alır-satar hale geldik. Gelen zamlardan sonra artık çocuklar bile yumurta yiyemiyor” diye konuştu.
Asgari ücretin yetersiz olduğunu dile getiren Erkuş, “Biz tezgahın arkasında oturanların da alım gücü düşük olduğu için biz de çok zor durumdayız. TÜİK rakamları ne derse desin, hiçbir şey anlatıldığı gibi güllük gülistanlık değil. Okula giden çocuğuma bazı sabahlar harçlık veremiyorum. Çocuğun okul servis parası, okul masraflarıyla baş etmek mümkün değil. Okulun dağıttığı kitapların dışında öğretmenlerimiz başka kitaplar istiyor. Gelir seviyemiz düşük olduğu için insanca yaşayamıyoruz. Sadece yaşadık demek için yaşıyoruz” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 07 Ekim 2021
GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA EKO-ANKSİYETE Gençler hükümetler tarafından geleceksiz bırakıldıklarını düşünüyor
Uzmanlar, henüz teşhis edilebilen bir durum olmasa da iklim krizinin çocukların ve gençlerin ruh sağlığına giderek daha fazla zarar vereceğini belirtti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 07 Ekim 2021
DİYARBAKIR BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ"Bir çocuk üniformasız olması gerekçesiyle eğitimden mahrum bırakılamaz"
14 yaşındaki lise öğrencisi, okul üniforması olmadığı için okul müdürü tarafından okula alınmadığını söylemiş, çocuğun babası ise üniforma alacak maddi gücünün olmadığını belirtmişti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 7 Ekim 2021
Enflasyon, yurttaşlara yüzde 19 değil yüzde 40 olarak yansıyor
haberturk.com sitesinin haberine göre, dört kişilik gerçek bir ailenin temel harcamaları baz alınarak yapılan hesaplama 2020 Eylül ile 2021 Eylül ayları arasında vatandaşa yansıyan enflasyonun TÜİK rakamının iki katı olduğunu ortaya koyuyor.
Dört kişilik ailenin elektrik, doğalgaz, su, gıda, giyim ve kiradan oluşan temel harcamalarının geçen yıla göre yüzde 40 artarak ortalama 8 bin 800 liradan 12 bin 331 liraya tırmandığı hesaplandı.
ADSL kullanımında internet hızları değiştiği için bir çok ailenin paket değişimi nedeniyle ödediği ücrette artış olduğu göze çarpıyor.
Aile bütçenin en büyük gideri ise yüzde 42 artışla gıda, giyim ve eczane harcamalarının yapıldığı kredi kartı ekstresi oluşturuyor.
Dört kişilik bir ailenin içinde lüks barındırmayan gıda harcamaları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 42 tırmanmış durumda.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 7 Ekim 2021
Diyanet'in görme engelliler için bastırdığı Kuran, 770 TL’den satışa çıktı
Yüksek maliyetli harcamalarıyla tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, tartışılacak bir uygulamaya daha imza attı.
Diyanet, görme engellilerin okuyabilmesi amacıyla Kuran bastırdı. İlk baskısı 2012 yılında yaptırılan Kuran’ın 2021 itibarıyla yüksek maliyeti dikkat çekti. Kamuoyunda, “Körler alfabesi” olarak da bilinen Braille alfabesi ile hazırlanan Kuran’ı Kerim, 770 TL’den satışa sunuldu. Yüksek maliyeti ile dikkat çeken kitabın yüzde 45 indirimde olduğu, asıl satış fiyatının 1400 TL olduğu bildirildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 07 Ekim 2021
Aileler, yurt bulamayan kadın öğrencileri eve geri çağırıyor
Devlet yurduna ihtiyacı olduğunu ekleyen N.B., yurt sorunu yaşamaya başladığında ailesinin eve geri çağırdığını ifade etti:
"Çok üzüldüm. Üniversiteyi kazanmak için 1 sene boyunca ben boşuna mı çalıştım? Devlet ya da belediyelerden çok bir beklentim de yok aslında. Görmüyorlar mı bu öğrencileri? Yurt yapsınlar. Özel yurtlar aylık asgari ücretten fazla istiyor. Bir tanesi dalga geçer gibi 34 bin lirayı peşin istedi."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 07 Ekim 2021
"Lüks konutlar yerine, geniş kesimin barınma ihtiyacını karşılayacak konut projeleri planlanmalı"
Barınma sorununun kısa vadeli uygulamalarla çözülemeyeceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Bşk. Eylem Ulutaş Ayatar ile İzmir’deki konut yetersizliğini ve kiralardaki artışı konuştuk.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 07 Ekim 2021
İstanbul’da ev kiralamada 'açık artırma' yöntemi başladı
Türkiye gayrimenkul bedelleri artışında son 5 yılda tüm OECD ülkeleri arasında yüzde 157 artışla ilk sırada yer alırken, özellikle İstanbul’da aşırı talep gören lokasyonlarda ev kiralamada “açık artırma” yöntemi devreye girdi. Emlakçılar, açık artırmanın daha çok yabancılara yönelik uygulandığını söylüyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR., 07 Ekim 2021
'Yurtsuzlar' battaniyeleriyle yürüdü
Yetersiz devlet yurtları ve fahiş kiralar nedeniyle günlerdir parklarda sabahlayan üniversite öğrencileri bu defa da battaniyelerini alıp sokağa çıktı.
Beş ayrı ara sokakta bir araya gelerek İstiklal Caddesi’ne çıkan ve Taksim Meydanı’na yürüyen öğrenciler, "Dağıldık, heryerdeyiz. Barınma hakkımız için günlerce nöbet tuttuk. Ama bizi dinlemek yerine gözaltına aldılar. Biz anlatmaya devam edeceğiz; barınabilecek yurtlar talep ediyoruz" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 07 Ekim 2021
İstanbullunun yüzde 95’i kiraları yüksek buluyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu’nu” yayımlandı. Raporun sonuçlara göre, İstanbulluların yüzde 95’i kira fiyatlarını yüksek buluyor. Kirada oturanların neredeyse yarısı pandeminin başlangıcından bu yana kiralarını ödeyemiyor ya da aksatıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 7 Ekim 2021
CHP'nin "Yurt çıkmayan öğrencilere burs verilsin" önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Habere ulaşmak için tıklayınız.Evrensel, 7 Ekim 2021
Kağıthane’de zabıtalar, meyve satan genci darbetti
Kağıthane'de çok sayıda zabıta, seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan genci darbetti, görüntülere tepki yağdı. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin zabıtaların açığa alındığını duyurdu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 8 Ekim 2021
Gelir eridi, marketlerin enflasyona etkisi ‘sıfır’
Marketlerin enflasyona hiçbir katkısı olmadığını söyleyen Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Aykaç, gelir grupları arasındaki uçurumun büyüdüğünü vurguladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 8 Ekim 2021
Takipteki kredi kartı borcu 7 ayda 178 milyon 531 bin lira arttı
TAKİPTEKİ KREDİLERDE İSTANBUL ZİRVEDE
Bakan Elvan, kredi kartı borcu olan yurttaş sayısı ve borç miktarının illere göre dağılımı da açıkladı. Buna göre; en çok takipteki kredi İstanbul’da bulunuyor. 2020 yılı sonunda, İstanbul’daki 537 bin 270 yurttaşın takipte 1 milyar 653 milyon 347 lira borcu bulunuyordu. Bu yılın ilk 7 ayında, İstanbul’da takipte kredisi olan yurttaş sayısı 515 bin 162 kişiye inerken borç arttı. 7 ayda takipteki borç miktarı, 1 milyar 671 milyon 954 bin liraya ulaştı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 8 Ekim 2021
Bu kış sadece faturalar üşütmeyecek!
Vatandaşın kışın maruz kalacağı pahalılık kendini göstermeye başladı. Bir hırka 90 TL'den, bir kaban 370 TL'den satılıyor. Ancak bunlar TÜİK verileri... Mağazalarda ise bir kabanın fiyatı 400 TL'den başlayıp 1000 TL'ye kadar çıkıyor. Öte yandan, kasım ve aralıkta elektrik ve doğalgaz faturalarında yüklü bir zam beklentisi var.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 8 Ekim 2021
Yasallık, meşruluk ve yoksulluk
IJIC konsorsiyumunun belge inceleme çalışmasına Türkiye’den Deutsche Welle Türkçe katıldı. Kuruluş, kamuoyunun yakından tanıdığı iktidara yakın şirket patronlarıyla ilgili “vergi cenneti” faaliyetlerini, dizi haber halinde yayımlıyor. Rönesans ve Çalık şirketlerinin ardından, dün de sayılamayacak kadar çok ihale ve proje üstlenmiş olan Mehmet Cengiz’in kurduğu şirkete dair bilgiler yayımlayan DW Türkçe, Mehmet Cengiz’in yazılı soru yanıtlamayı kabul ettiği bilgisini de okurlarla paylaştı.
Yasal ama meşru mu?
Tekrar hatırlatalım ki, vergiden kaçınma amacına imkan tanıyan, bu “altyapı”yı sağlayan yerlerde şirket kurmak yasal. Yani ortada gayri kanuni bir durum yok. Zaten tam da bu nedenle, ilk gün adı geçen Rönesans Grubu bu yönde bir yazılı açıklama yaptı. Ancak sorun bu değil.
Sorun, vergiden kaçınmanın yasal olsa bile meşru olmayışında düğümleniyor.
Yoksulluğun derinleştiği, üniversite öğrencilerinin temel insan hakkı olan barınmadan mahrum kaldığı, atık toplayıcıların evine baskın yapıldığı, vatandaşın sağlık hizmetine erişemediği, eğitim alamadığı, iş bulamadığı, güvencesizliğin kural haline geldiği bir ülkede, milyarlarca liralık vergiyi ödeyebilecekken ödemekten kaçınmak, evet gayrimeşrudur.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 8 Ekim 2021
OECD: Avrupa'da haftalık ortalama çalışma saatinin en uzun olduğu ülke Türkiye
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre, Türkiye 45,6 saat ile Avrupa ülkeleri arasında haftalık ortalama çalışma saatinin en en uzun olduğu ülkeler sıralamasında birinci.
Fransa, Almanya, Belçika ve İtalya gibi Avrupa Birliği'nin en eski üye ülkelerinde ortalama çalışma saati 36 saati bulurken, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde ortalama 39 saat çalışılıyor.
İşçilerin çalışma haklarının sıklıkla gündeme geldiği Danimarka'da ise, ortalama çalışma saati 32,4. Ancak ülkede isçilerin sağlığı için resmi çalışma saatlerinin 30 saate düşürülmesini tartışılıyor.
OECD'nin rakamları, ülkelerin çalışma saatlerinin yasal sınırını yansıtmıyor.
Örneğin Türkiye de İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresinin yasal sınırı 45 saat.
İngiltere’de ise çalışma süresinin yasal sınırı 48 saat olarak belirlense de OCED’ye göre İngilizler haftada ortalama 36,5 saat çalışıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 8 Ekim 2021
Türkiye, 10 milyar dolarlık F-16 ve modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurdu
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 9 Ekim 2021
Kılıçdaroğlu: Kimsenin çöpten geçinmek zorunda olmadığı bir dünya kuracağız
Kılıçdaroğlu, bu konu ile ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, “Hem sizin güvenliğinizi sağlamak hem görevinizi yasal çerçeve içinde yapabilmeniz için çalışma yapıyoruz. Ön çalışmayı Çankaya Belediyemiz başlattı bunu diğer belediyeler de takip edecek. Hepiniz çalışacaksınız, hepiniz kazanacaksınız, kimse de gelip müdahale etmeyecek size. Bir çalışma içindeyiz bunu belediyelerimize de ileteceğiz. Baktılar burada rant var dediler, buna bizim adamlar nasıl yerleşir işte onun hesabını yapıyorlar” dedi.
Bir işçi ise “Başkanım bize söz verin, kimsenin çöpten geçinmek zorunda kalmadığı bir dünya yaratın” derken, Kılıçdaroğlu, “Herkesin aşı işi olmalı, herkes güzel bir hayat sürmeli. Moralinizi bozmayın, umudunuzu kaybetmeyin. Haramilerden bu ülkeyi temizleyeceğiz” diyerek, sözlerini noktaladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 9 Ekim 2021
Kadınlar çocuklarına istediğini alamıyor: Memnuniyeti gel de onlara anlat
Erdoğan'ın "İşçi-memur memnun" açıklamasına kadınlar tepki gösterdi. Çocuğuna istediğini muzu alamayan da var, bisküviyi alamayan da. Emekçi kadınlar hayatlarından memnun değil.
"TARIM KREDİ KOOPERATİFİNDEN AĞLAYARAK ÇIKTIK"
Çocuğunu okula bırakırken tarım kredi kooperatifi markete girerek meyve suyu almak isteyen Gizem, yaşadığını şöyle anlattı: “Çocuğun beslenmesine koyduğum ekmeğin yanına bir meyve suyu almak için girdim. Çocuk bisküvi istedi aldım ama kasa da param çıkışmadığı için geri bıraktım. Çocuk yol boyunca ağladı. İçim sızlaya sızlaya okula bırakıp geri döndüm. Eşim fazla mesaiye kalmazsa bizim hayatta kalma şansımız da olmaz.”
“Cumhurbaşkanının herkesin kesesine uygun dediği marketlerden gözü yaşlı ayrılıyoruz” diyen Gizem, “Cumhurbaşkanının abur cubura verdiği o parayla ben hem mutfak masrafımı hem de faturalarımı ödemeye çalışıyorum ama asgari ücret ona da yetmiyor. Bir keseye uygun o da sadece onların kesesine” diye konuştu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 9 Ekim 2021
Erdoğan konuşurken yurttaşlar polislerin kumanyalarından kalan yiyecekleri topladı
Erdoğan’ın 'büyüme' açıklaması yaptığı sırada, yurttaşların, polislerin kumanyalarından kalan yiyecekleri toplandığı görüntüler paylaşıldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 9 Ekim 2021
Marul tarlada 50 kuruş, markette 8 lira
Sofraların ve salataların vazgeçilmezi olan, dikiminden 30 ile 70 gün sonrasında hasadı yapılan marulun tarladan büyük marketlere gelişindeki fiyat serüveni adeta dudak uçuklattı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 9 Ekim 2021
İşsizin mesaisi iş kuyruğu
İŞKUR verilerine göre son üç ayda kayıtlı işsiz sayısı yüzde 11’den fazla arttı. Kayıtlı işsizler 3,4 milyonu aşarken bunların 634 bin 117’si bir yıldan uzun süredir iş arıyor. İŞKUR önünde bekleyen bir yurttaş “Sürekli iş arıyorum” diyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR, 9 Ekim 2021
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: 180 bin TL değil 62 bin 500 TL maaş alıyorum
180 bin TL maaş aldığı iddia edilen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Poyraz maaşının iddia edilen tutarın dörtte biri olduğunu açıkladı. Poyraz iki ayrı kurumdan da huzur hakkı alıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 10 Ekim 2021
KYK yurtlarındaki öğrenciler tepkili: Yemek porsiyonları küçültülüp fiyatlar artmış durumda
Son dönemde öğrencilerin barınma sorunu ana gündem maddesi haline geldi ancak KYK yurduna yerleşebilen öğrenciler de çok iyi şartlarda kalmıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 10 Ekim 2021
Bu köyde herkes icralık
Amasya'nın Büyük Kızılca köyünde yaşayan çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifinin uyguladığı yüksek faiz nedeniyle zor durumda kaldı. Daha önce traktörleri icra yoluyla alınan köylülerin şimdi de kamyonetleri, otomobilleri icra yoluyla alınmaya başladı. Seracılığın yaygın şekilde yapıldığı 250 haneli köyün çiftçilerinin bir kısmı, kooperatife olan borçlara kefil olmaktan icralık oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 10 Ekim 2021
Elektrik faturasına her ay 440 bin kurban
Bu yılın ilk 5 ayında 1 milyon 525 bin 14 abonenin elektriği; 674 bin 784 abonenin ise doğalgazı, faturalarını ödeyemediği için kesildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 10 Ekim 2021
1588 TL’lik iş için 8 milyon 646 bin TL ödemişler!
Sayıştay denetçileri Karayolları Genel Müdürlüğü’nün toplam yaklaşık maliyeti bin 588 lira olan iş için 8 milyon 646 bin lira; imalat tekniği açısından hiçbir farklılık olmayan bitümlü sıcak karışımın 1 santimetre yüksekliği için 29 kat ödeme yapıldığını belirledi. 
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 10 Ekim 2021
EŞİTLİĞİN OLMADIĞI BİR DÜNYADA RUH SAĞLIĞI"Eşitsizlik, toplumun ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor"
Kutuplaşmanın arttığı ve gelir dağılımının giderek bozulduğu Türkiye'de ve dünyada kişiler ve gruplar arasındaki eşitsizliklerin de giderek arttığı belirtilen açıklamada, "Sonuç olarak toplum ruh sağlığı olumsuz olarak etkilenmiş ve etkilenmeye devam etmektedir" denildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.