Medyada Yoksulluk Gündemi: 27 Eylül – 3 Ekim 2021 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya whatsapp hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 27 Eylül – 3 Ekim 2021

Her hafta pazartesi günleri güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

Birgün, 27 Eylül 2021
Türk-İş: Açlık sınırı 3.049 liraya yükseldi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), açlık sınırının 3.049 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 9.831 TL'ye yükseldiğini açıkladı.
'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın eylül ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 3.049 TL oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 27 Eylül 2021
Bir asgari yaşam için 3.5 asgari ücret gerekiyor
Türk-İş tarafından yayımlanan açlık yoksulluk sınırı raporuna göre dört kişilik ailenin yoksulluk sınırında yaşayabilmesi için aylık 3.5 asgari ücret gerekiyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 27 Eylül 2021
Suriyeli mülteci Ahmet: Bu paraya çalışmam dersem, ne yapacağım?
“Benle abim çalışıyoruz, ablam da çalışıyordu eskiden ama iş kazası geçirdi. Çalıştığı fabrikada üzerine iş makinesi düştü. Sigortası yok, çalışma izni yok. Hastaneye götürmekten başka hiçbir şey yapmadılar. Şimdi biraz daha iyi ama sadece ihtiyacını karşılayabilecek kadar yürüyor. Eskisi gibi olma şansı yok. Biz bu duruma bir şey yapabilir miyiz” diye sorup hemen arkasından şunu söylüyor: “Kaç yıl oldu hiçbir şey yapmazlar.”
“Siz her işi yapıyorsunuz diyorlar, mecbur yapacağız abla. Zaten en zor şartlarda, sigortasız, izinsiz çalışıyoruz. Bizim iş seçme lüksümüz yok. Hadi bu işi yapmıyorum diyeyim, adam bana olur mu diyecek? Kapı orada çık git diyecek. Ben veterinerlik okuyordum Suriye’de, üçüncü sınıf öğrencisiydim, kaldırdığım tek ağırlık kalemdi, şimdi deride her gün 2-3 ton ağırlığında malzeme taşıyorum.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 27 Eylül 2021
Asgari ücretli için yaşam çalışmaktan ibaret
“Her gün iş olsa her gün çalışırım. Çocuklarıma ekmek götürebilmek için. Ama inşaatta her gün iş olmuyor, mecburen her işe gidiyorsun. Durumlar kötü bunu yukarıdakiler de biliyor. Kiralara zam geldi, 1200 lira veriyorum asgari ücretli biri bunu nasıl ödeyecek. İnsanlar çoluk çocuğuna mı baksın, öğrenci mi okutsun? Bugün pazardan 5 kişilik bir aile için alışveriş yapsam 300 liradan aşağıya çıkamıyorsun. Günü gününe geçinmeye çalışıyoruz, bazı günler eve ekmek bile götüremiyorsun. Yeni doğan çocuğum var, süt alamıyorum”

“Ekonomiyi çökerttiler, 2 tane çocuğum var, ikisi de liseye gidiyor. Çocuklar için çalıştığım şirketten yardım alıyorum. Hafta sonları bile çalışıyorum ev temizliğine gidiyorum, bunu devletimiz duysun. Yetmiyor, yetiremiyoruz. Çocuğum sabah okula otobüsle gidiyor, dönüşte yürüyerek geliyor, 45 dakikalık yolu. Bunu devletimiz duysun. Gelecek kaygım var, kendim için değil çocuklarım için. Okuyacaklar eğitimini tamamlayacaklar, bunun için çok çaba gösteriyoruz, çocuklarım da fedakarlık gösteriyor. Ama ileride mesleğini eline alıp çalışabilecek mi kaygısı var”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 27 Eylül 2021
Urfalı yurttaşlar işsizlik ve pahalılıktan şikayetçi: Evime bir ekmek götüremiyorum
2 yıldır işsiz olan Muhammet Emin Maraşlıoğlu: Ben evime bir ekmek götüremiyorum. Gelsinler halkın ne çektiğini görsünler. Binlerce fakir fukara var. ‘Pandemi var, iş yok’ diyorlar. Tamam pandemi var ama ben açım. Cebimde bir TL yok. İŞKUR’a gidiyorum ‘Bugün git yarın gel’ diyorlar. Sosyal yardımlaşma yardım vermiyor. Benim bir tane yorganım bile yok.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 27 Eylül 2021
Vanaları kısın, kar değil zam yağacak: En zor kış geliyor
Ekonomistlere göre bu kış adeta zam yağmuru yaşanacak. Yılbaşında 2 bin 825 lira olarak belirlenen asgari ücret, bugüne kadar yapılan zamlar karşısında çoktan eridi. Açlık sınırı ise asgari ücretin üzerinde, 2 bin 926 lira olarak hesaplanıyor.
“Doğalgazdan elektriğe, gıda fiyatlarından konut kiralarına hemen her tüketim harcamasında yüksek zamlar söz konusu. Yaklaşan kışın çetin geçeceği ise şimdiden ortada…”
“AKP seçmeninin yüzde 93,8’i kira fiyatlarının “çok yüksek” veya “yüksek” olduğunu belirtirken; yüzde 5,6’sı kira ücretleri “olması gerektiği gibi” yanıtını verdi.
MHP seçmeninin de yüzde 97’si kira ücretlerinin “çok yüksek” veya “yüksek” olduğunu belirtti. Kira ücretlerinin “olması gerektiği gibi” olduğu görüşünü paylaşan MHP seçmeninin oranı ise yüzde 3 seviyesinde.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 27 Eylül 2021
Fatih Belediyesi göçmenlere ev kiralamayı yasakladı
“Fatih Belediye Başkanı Egün Turan konuşmasının devamında "Artık daha fazla göçmen yerleşmemeli" dedi. Sosyal dokuda tahribat oluştuğunu ifade eden Turan, Fatih'te yılın ilk 8 ayında 7 bin göçmenin ayrıldığını duyurdu. Ergün Turan ilçede 50 bin göçmen varken bu sayının azaldığını da sözlerine ekledi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 27 Eylül 2021
Afgan mültecileri anlattı: Açız ama hayattayız
“2 bin 500 Afgan mültecinin yaşadığı Erzincan’da onların göç yolculuğuna tanıklık ettik. Aralarında mühendis olan da var, olimpiyatlarda madalya kazanan sporcu da, polis de, asker de terzi olan da. Ama şu anda Türkiye’de hepsi birer vasıfsız inşaat işçisi. Ortalama iki yıldır Türkiye’de olmalarına rağmen çalışma izinleri yok, kayıtsız çalışıyorlar ortalama günlük 100 lira kazanıyorlar. Kâh açlar kâh toklar “Açız ama hayattayız ya, en azından çocuklarımız okula gidiyor, laik bir ülkedeyiz” diyorlar.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 28 Eylül 2021
Yurttaş muhalafete dert yandı: İş arıyorum, yaşımdan dolayı almıyorlar
50 yaşındaki EYT’li Naci Kayhan, 2 yıldır işsiz olduğunu ve üniversitede bir kızının okuduğunu dile getirip; “Bu EYT’nin çözülmesi bizim için çok önemli. Çünkü ben iş için gidiyorum, bana diyorlar ki ‘Senin yaşın 50 olmuş, işe alamayız’ ama başka bir yerden de gelirim olmadığı için çok zor durumdayım” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız

Bianet, 29 Eylül 2021
Uzun çalışma saatleri öldürüyor
Dünya Sağlık Örgütü’yle (DSÖ) Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) oluşturduğu ortak komite geçtiğimiz günlerde dünya genelindeki iş kaynaklı yaralanma ve hastalıkların neden olduğu ölümlere ilişkin bir rapor yayınladı.
Her yıl 2 milyona yakın insanın işe bağlı nedenlerle öldüğünü belirten rapor uzun çalışma saatlerinin dünya genelinde her yıl 750 bin ölüme neden olduğunu ortaya koyuyordu.
İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonu üyesi Dr. Nazmi Algan uzun çalışma saatlerini önemli bir risk faktörü olarak nitelendiren bu rapor için “bir ilk” tanımlaması yaptı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 29 Eylül 2021
Pandeminin yükünü de üstlenen milyonlarca kişinin ana gündem maddesi geçim sıkıntısı
Kentlerde kurulan işçi pazarları, yoksulluğun bir diğer yüzünü koyuyor ortaya. Çağlayan’da yol boyunca bekleyen kalabalık, duran araba ile başlıyor pazarlığa, günlüğü 150 liraya... Kaynak işçisi “Ne olursa yapmak zorundayım” diyor.
Son 5 yılda Türkiye’de yoksul sayısı 18 milyonu geçti. Tüketici Hakları Derneği’ne göre ise 16 milyon aç,  50 milyon yoksul var. Kişi başı gelir 2013 yılında 12 bin 500 dolar iken bugün 8 bin 500 dolara düştü.
Derin Yoksulluk Ağı’nın araştırmasına göre gıdaya ulaşamayan ailelerin sayısı pandemi ile patladı. Bebeklere mama, bez bulunamadı. Beyaz yakalı çalışanlar yani plaza emekçileri ise yeni dönemin yeni yoksulları oldu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR., 30 Eylül 2021
Çöpten çıkan hayatlar: Geri dönüşüm işçileri
Son dönemde geri dönüşüm işçilerinin depolarına baskın düzenleniyor, çekçekleri ellerinden alınıyor, işleri ‘kabahat’ görülerek ağır cezalar kesiliyor. Geri dönüşüm işçileri ‘yaşadıklarını' anlatıyor.
“Ben başka iş bilmem ki; iş dediysem devlet tanımaz bizi. Sokaklar, çöpler, atıkları sattığımız depocular tanır. Geri dönüşüm işçisiyiz deriz, meslek olarak görmezler. Biz var olan ‘yoklarız’ aslında.”
Geri dönüşüm işçilerinin ‘büyük pazarın bir parçası’ olmadığını, sadece sokaklarda insanların çöpe attıklarını topladıklarını söyleyen Çelikok, bir de öneride bulunuyor:
“Her belediyenin üç dört tane lisanslı firmayla anlaşması var. Atığın çok çıktığı yerleri (büyük marketler) belediyeye bağlı firmalar alıyor. Biz atıklardan vakıflara aktarılan paraların geri dönüşüm işçilerinin sigortalarında kullanılabileceğini düşünüyoruz.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 30 Eylül 2021
Torbalı’da Suriyelilere ait ev ve araçlar yakıldı
“Torbalı ilçesinde iddiaya göre, yaklaşık 150 kişi, gruplar halinde olayın yaşandığı ve Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı siteye geldi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gruplar, Suriyelilere ait bir evi yaktı ve bazı evlere taşla saldırdı. Suriyelilerin genellikle hurda toplamak için kullandıkları araçlar da yakıldı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 30 Eylül 2021
CHP'li Sarıbal: Çiftçinin 200 milyar liranın üzerinde borcu var
"KENTTEKİ FAKİRLİĞİN SEBEBİ, KÖYDEKİ YOKSULLUK"
Yerelde üreteceğiz yerelde paylaşacağız dedik. Kriter net; küçük üretici ve çiftçiyi yerinde tutmalıyız. Bugün kentlerde yaşadığımız fakirliğin kentte ya da ülkede yaşadığımız açlığın temel nedeni temel çıkış noktası köydeki yoksulluktur, kırdaki yoksulluktur. O yüzden eğer çiftçimizi orada tutabilirsek üretime katabilirsek onu ekonomik olarak kalkınma seviyesine ulaştırabilirsek, insanca bir yaşam insanca bir iş olanağı sonra bilirsek başardık demektir ve bunu başarmak için de elimizden geleni yapıyoruz ve bugün burada bulunmamızın nedeni ve burada ortaya koyduğumuz projeksiyonda bunu başaracağımıza temel kanıtıdır.”
“Tarımda istihdam meselesi de önemli. Bakın 2001 yılı yüzde 41, 2002 yılı yüzde 35 toplam istihdamda tarımsal istihdamın payı. 2020 yılın sonunda ise yüzde 18. Bu arada nüfus ne olmuş? Nüfus 66,4 milyondan 84 milyona çıkmış. Tarımsal nüfus ise yaklaşık 7,5 milyondan 5 milyona düşmüş. Sigortalı sayısı zaten azdır. Ama şöyle bir ona da bakalım. Yaklaşık olarak 142 binden bugün 29 bin 554 kişiye düşmüş. Yani tarımda sigortalı çalışan sayısı 29 bin 554 kişi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız. 

gazeteduvaR., 30 Eylül 2021
Elektrik faturasını ödeyemeyen abone sayısında rekor
Yılın ilk dört ayında zamanında faturasını ödeyemeyen elektrik abonesi sayısında sıçrama yaptığı ortaya çıkarken, AKP iktidarı 1 Ekim'de elektrik fiyatlarına yine zam yapmaya hazırlanıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

bianet, 30 Eylül 2021
DÜNYA YAŞLANIYOR 2050'de yaşlılar dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturacak
Dünya genelinde yaşlı nüfus oranının iki kattan fazla artması, 2050'de 65 yaş üzerindeki insanların 1,5 milyarı bulması ve yaşlı nüfusun, dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturması bekleniyor.
Covid-19 sürecinde yaşlıların virüsten korunmak için sosyal hayattan uzaklaştığı ve siber suç tehditlerine daha açık hale geldiği göz önünde bulundurularak seçilen tema doğrultusunda, yaşlıların dijital becerilerini güçlendirmeye yönelik çalışmaların ön plana çıkması planlanıyor.
Yaşlıların bilgi ve deneyim kaynağı olduğuna ve yeni teknolojilere erişebilmeleri halinde nesillerin ilerlemesine zengin katkı sunacaklarına dikkati çeken BM, bu vesileyle her yaştan insan için dijital eşitliği sağlamaya yönelik daha kapsayıcı politikaların, strateji ve eylemlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR., 1 Ekim 2021
İstanbul'da enflasyon son üç yılın zirvesinde
Ticaret Odası'nın İstanbul Geçinme İndeksi'ne göre İstanbul enflasyonu eylül ayında aylık bazda yüzde 2,22, yıllık yüzde 19,77 arttı. Bu artış, son 3 yılın en yüksek rakamı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 1 Ekim 2021
İbrahim Kalın: Kapasitemizi aşarak 4 milyon Suriyeliyi kabul ettik
Afganistan’dan muhtemel göç hareketlerinin Suriye’den gerçekleşen göçle kıyaslanamayacağına dikkati çeken Kalın, “Ancak bu durum Afganistan’daki ekonominin çökmesi durumunda değişebilir. Ülkemiz kapasitesini aşarak yaklaşık dört milyon Suriyeliyi kabul etmiştir. Sınırlarımızı korumak için her şeyi yapıyor, İran sınır güvenlik makamlarıyla birlikte çalışıyoruz. Ayrıca sınırımıza duvar da inşa ettik. Uluslararası toplum, ABD ve BM şimdi harekete geçmelidir. Daha fazla insan kabul edemeyiz.” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvaR., 1 Ekim 2021
'İcra hasat sonuna ertelenmezse yeni dönemde çiftçi ekim yapamayacak'
CHP’li Gürer, “Çiftçi ve besici tarımsal desteklerde aradığını bulamayınca da banka kredilerine yönelmektedir. BDDK verilerine göre 140 milyarı aşan kredi miktarının varlığı yanında ödemesini zamanında yapamayıp icra takibine düşen çiftçi sayısı her yıl artmaktadır” dedi.
TKK'da 2019 yılında bin 543 olan icralık ortak sayısının 2020 yılında 4 bin 145 olduğuna dikkat çeken Gürer, bir sene arayla icralık olan çiftçi sayısının 3 katına çıkmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Bu rakam, bankaların takibindeki çiftçi sayısı ile birlikte düşünüldüğünde 174 bini geçiyor” diye konuştu
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 1 Ekim 2021
Tarla kenarında uyuyan çocuk feci şekilde can verdi
Çorum’da tarla kenarında uyuyakalan tarım işçisi ailenin 7 yaşındaki çocuğu soğan yüklü kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 1 Ekim 2021
Tarım işçilerinin zorlu mesaisi sürüyor
“Burada gölgemiz yok, öğlen molalarında yemeğimizi de güneşin altında yiyoruz. Akşam yemeklerimizi hazırlıyoruz ertesi gün onu yiyoruz o yüzden taze olmuyor. 40 derece sıcakta bile ılık su içiyoruz. Gündüz buz olmuyor, yani soğuk su da içemiyoruz. Kuyulardan akan suyu içiyoruz ve bazen de kuyulardaki ilaçlı sulardan içip hastanelik oluyoruz. Çocuklarımız bu sular yüzünden ishal oluyor. Tüm gün tozun toprağın içindeyiz akşam ise duş alacak imkanımız olmuyor su sıkıntısından dolayı. Haftada bir kez ancak banyo yapabiliyoruz. Bazen soğan kokusundan yatamıyoruz. Hayatımız çok yorucu.”
"ÇOCUKLARIMIZ TARLANIN BAŞINDA BİZİ BEKLİYOR"
İşçi Ahmet Kılıç, tarlada kadınların da çalıştığını, bazı ailelerin çocuklarının, bakacak kimse olmadığı için mecburen tarlaya geldiğini belirterek, “Çocuklar burada tarlanın etrafında dolaşıyor. Çocuklarımız tarlanın başında, sabahtan akşama kadar sivrisineklerle mücadele edip bizi bekliyor” şeklinde konuştu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.artıgerçek, 1 Ekim 2021
Kuru soğan fiyatında üreticiden markete 3,5 kat fark oluşuyor
'Eylül ayında kuru soğan 3,5 kat, maydanoz ve elma 3,4 kat, limon 3,3 kat, yeşil fasulye 3,1 kat, kuru üzüm ve marul 2,7 kat, süt 2,6 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.'
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 1 Ekim 2021
Artık karın tokluğuna da iş yok
“Bazı günler 15 saat çalışıyorum. Günlük 100 TL alıyorum. Evlenmeyi düşünüyorum ama bu şartlar altında evlenmem çok zor. Şu an annemle beraber yaşıyoruz ve eve tek maaş giriyor. Herkese borçluyuz. Sınavı kazanmama rağmen ekonomik durumumuz uygun olmadığı için üniversite okuyamadım. Neredeyse her gün İŞKUR’u takip ediyorum, ama bir şey çıkmıyor."
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 1 Ekim 2021
Van Tekstil Kent işçileri: Günde 12 saat çalıştırılıp 1700 lira alıyoruz!
Evrensel’e konuşan bir işçi, “İŞKUR bünyesinde kursiyer olarak çalıştırılıyoruz. İŞKUR resmi olarak 2 bin 300 lira civarında patrona para yatırıyor diye biliyoruz. Ama biz 1700 lira alıyoruz. 1700 liranın üstünü patron alıyor” diyor. Fazla mesaiye zorlandıklarını belirten işçi, “Mesai ücreti de sadaka gibi. 4 saat çalışmaya 5 lira ücret veriyorlar. Bu yüzden de kimse kalmak istemiyor zaten” şeklinde konuşuyor. İşe başladıklarında ilk 6 ay İŞKUR bünyesinde çalıştırıldıklarını söyleyen işçi, “6 aydan sonra çıkışımız veriliyor. Sonra tekrar işe alınsak da tazminat almayalım diye süre dolmadan yeniden çıkışımızı veriyorlar. Tekstil Kent’te bulunan patronların neredeyse tamamına yakını bu şekilde çalıştırıyor ve işçilerin çoğu işsizlik korkusuyla ses çıkaramıyor” diyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 1 Ekim 2021
DİSK: Geçinemiyoruz diyenler çözüm istiyor
2022 kışına pahalılık ve işsizliğin damga vuracağını söyleyen Çerkezoğlu “Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor” diye konuştu ve şunları söyledi:
Çerkezoğlu, iktidara Anayasanın sosyal devlet ilkesini hatırlatarak şu önlemlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı:

• Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

• Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

• En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

• Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

• Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 1 Ekim 2021
1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜEDS-İHD: “Yaşlıya ailesi baksın” bir devlet politikası olamaz
Yaşlıların ve emeklilerin sorunlarının politik olduğunun altını çizen Şahbaz, ülkeyi yöneten, yönetmeye aday olan siyasilerin, yaşlılarla emeklilerle ilgili duruşlarını politikalarını bakış açılarını gözden geçirmelerini önerdi:
"Biliyoruz ki; iktidar temsilcileri ve siyasetçilerin 'Yaşlılar başımızın tacı. Büyüklerimiz, değerli varlıklarımız. Onlar yaşlı değil kıdemli vatandaşlarımız' ve benzeri resmi söylemlerinin altı boş ve yaşamda karşılıkları yok. Ve çözülmeyen, ötelenen bu sorunlar toplumun psikolojik ve sosyal dokusunu bozmaktadır. Yardım değil yasalarla güvence altına alınmış hak temelli bir sosyal güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir"
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 2 Ekim 2021
Ödemiş Belediye Başkanı: Üretici zor durumda, devlet desteği şart
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, yılda 3-4 ürün alabildikleri verimli topraklarının olduğunu, ancak artık yorulan toprakların doğal gübre ile beslenmesine ihtiyaç bulunduğunu belirterek; üreticinin doğal gübre ile neredeyse sarraflarda satılacak kadar pahalı hale gelen kimyasal gübreye ulaşmakta zorlandığını söyledi. Gübrenin yanı sıra, elektrik, mazot ve ilaç giderlerini karşılayamaz hale gelen üreticinin zor durumda olduğunu dile getiren Eriş, tüm yerel imkanları kullandıklarını ancak bunun yetmediğini, devlet desteğinin şart olduğunu söyledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 2 Ekim 2021
Yargıtay'dan emsal olacak 'eşit işe eşit ücret kararı'
Bursa’da bir dokuma fabrikasında devereci olarak çalışan kadın, aynı işi yapan deverecilerin kendisinden daha fazla ücret aldıklarını, her iki deverecinin de aynı kıdemde olmamalarına rağmen aynı ücreti aldıklarını, sırf kadın olduğu için diğer devereciler ile aynı işi yapmasına rağmen daha az ücret aldığını belirterek iş sözleşmesini feshetti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika, 2 Ekim 2021
Tarımda çocuk işçiliğini “bitirecek” 29,7 milyon Euro! – Nebile Irmak Çetin (Yeni Yaşam Kadın Eki)
Bu çocuk sömürüsünü azaltacak önemli bir kaynaktır ve Kürt illerinden batıya göç eden gezici tarım işçisi Kürt emekçilerinin kız çocukları başta olmak üzere, Kürt çocuklarını kapsayan bir proje olduğu da anlaşılıyor. Urfa, Mardin, Adıyaman ve Diyarbakır gibi kentlerden, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ordu, Bursa, Düzce ve Konya’ya göç eden Kürt emekçilerini kapsayan, onların yaşam standartlarında iyileştirme başta olmak üzere, çocuk işçiliğinde toplumsal cinsiyeti ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya dönük bir projedir. 29,7 milyon Euro da hatırı sayılır bir rakamdır. Amacına uygun kullanılırsa, kız çocukları başta olmak üzere çocuk işçiliğini bitirmese de azalmasında belirleyici olacaktır.
Demokratik ve adil yönetilen ülkelerde bu tür dayanışmacı projeler genellikle konunun muhatabı sivil toplum örgütleri öncülüğünde veya gözetim-denetiminde ve takibinde yapılır. Kamuoyunda ses getirmesi gereken bu proje, ne sendikalarda ne de konuyla ilgisi olan STK’larda gündem olmadı.
Çocuk işçiliğinin önlenmesi için önem arz eden bu projenin ses getirmemesi manidardır. Çünkü fonların akıbeti Türkiye’de pek parlak olmayıp amaç dışı kullanılması hep tartışılır olmuştur. Tıpkı işçinin “kara gün akçesi olan” işsizlik fonunun işini kaybeden ve yoksulluk içinde yaşayan işçiye değil de, işverenlere ve müteahhitlere ödenek olarak aktarılması gibi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 2 Ekim 2021
Mevsimlik işçilerin kaldığı çadırda 6 çocuk sobadan zehirlendi
Niğde’de merkeze bağlı Alay beldesinde mevsimlik işçi ailenin kaldığı çadırda sobadan sızan karbonmonoksit gazından aynı aileden 6 çocuk zehirlendi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 3 Ekim 2021
Van'da hal esnafı ekonomik krizle boğuşuyor
Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış hal esnafını da vurdu. Krizle boğuşan Van Sebze Hali esnafından Emre Yermen “Fakirin ekmeği kuru soğan ve patatesti, artık onu da alamıyorlar” dedi.
Meyve ve sebze fiyatları son 6 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Enflasyon verilerine göre, önceki yılın aynı döneminde sebzenin fiyatı yüzde 66, meyvelerin fiyatı ise yüzde 61 arttı. Artışla birlikte meyve-sebze satışı da azaldı. Van Toptan Sebze ve Meyve Hal Kompleksi esnafı, son yılların en kötü zamanlarını geçiriyor. Tarladan gelen ürüne, vergi, nakliyat ve diğer giderlerin eklenmesiyle fiyatların arttığını kaydeden esnaf, sermaye değil, borç biriktirdiklerini söyledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.Birgün, 3 Ekim 2021
Topraklar bu sene boş kalacak
Verimin ciddi boyutlarda azalacağını belirten İzmir Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaoğlu da “Gübreye yapılan zam direkt olarak üretimi etkileyecek. Ne zamlanırsa sürüm azalır. Üretici, ürününe gübre atamayacak. Verim düşecek. Çok atarsa maliyet artacak. Üreticinin artık gücü kalmadı. Artan maliyeti karşılayamaz. Doğal olarak üretim düşecek” dedi. Kuraklık nedeniyle de üretiminin azaldığına dikkat çeken Kocaoğlu: “Doğal üretim düşmüştü, bu gübre zammıyla üretim durma noktasına kadar gelebilir. Gübrede artış her ürünü direkt etkiliyor. Şu an üreticilerin halini yerinde görmeniz lazım. Sayarak gübre atma noktasına geldi. Üreticiye destek olmakta yetkililer geç kalırsa ülke olarak önümüzdeki dönemde zor günler geçiririz.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.