Medyada Yoksulluk Gündemi: 18-24 Ekim 2021 – Derin Yoksulluk Ağı
Derin Yoksulluk Ağı Logosu
dya facebook hesabı e-posta gönder dya twitter hesabı dya instagram hesabı dya whatsapp hesabı

Medyada Yoksulluk Gündemi: 18-24 Ekim 2021

Her hafta pazartesi günleri güncellenen haftalık medya taraması, çevrimiçi medya kanallarında yayınlanan yoksulluk ve yoksulluğun yol açtığı insan hakları ihlalleri temalı haberleri bir arada görebileceğiniz bir seri olarak hazırlandı. 

DERİN YOKSULLUK AĞI

ilerihaber, 18 Ekim 2021
Gezici tarım işçileri için güvenceli yaşam talebi: 'Okul açıldı, çocuk işçiler hala burada'

“Türkiye'nin birçok kentinde mevsimlik tarım işçileri her yılın Nisan ayından Kasım ayına kadar tarlada çalışıyor. Güvencesiz ve ağır koşullarda çalışmak zorunda bırakılan mevsimlik tarım işçileri seslerinin duyulmasını istiyor. Maaşlarını bir yıl sonra ancak alabilen işçiler aileleriyle birlikte çalışırken, aileleriyle birlikte şehir değiştirmek zorunda kalan ve çalışan çocuklar ise eğitimlerinden en az dört ay geri kalıyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Evrensel, 18 Ekim 2021
Günlük kazanıp hayata her gün sıfırdan başlıyorlar | Yoksulların yemek kuyruğu

“Almanya’da kuyruklar, Fransa’da kuyruklar, yiyecek bulamıyorlar” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın böyle bir sorunun olmadığını iddia ettiği Türkiye’de yurttaşlar ücretsiz yemek kuyruğunda bekliyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 18 Ekim 2021

Belediyedeki yolsuzlukları savcıya anlattığı için işten kovulan zabıta konuştu

“21 Mayıs 2015'te işe başladım. 6.5 yıl boyunca çalıştım. Mevcut başkanını usulsüzlüklerini savcılığa anlattıktan sonra çıkışımı verdi. İş akdimi fesh ettikleri belgede ‘sehven' diyor, bu evrak sahteciliği demektir. Bölge idare mahkemesine gitmeyi düşünüyorum. Ben bu yolsuzlukları ortaya çıkardıktan sonra bunlar oldu. Bu tür usulsüzlük, yolsuzluğu kim yaparsa yapsın benim görüşüm değişmez. Babam olsun yine aynısını yaparım. Pişman değilim. İçim rahat. 2 tane çocuğum var. Eşim ev hanımı. Şimdi illaki geçim derdimiz olacak.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 18 Ekim 2021

Fırat Üniversitesi öğrencileri: Verilen burs, masrafların çeyreğini bile karşılamıyor

"2 bin liraya ev tuttum ve kışın +200 lira daha istiyorlar. Gelin 1 yıl boyunca kiraya, okul masraflarına, yeme-içmeye ve giyime yapacağımız harcamaların toplamına: Tuttuğum evin 10 aylık kirası 22 bin lira, okula geliş- gidiş aylık 120 lira, 10 aylık 1200 lira, mutfak masraflarına dolabın yarısını bile doldurmadan harcanan 200 lira, 10 ay boyunca 200 liralık mutfak masrafı desek 2 bin lira, giyime pek harcama yapmasam bile bugün bir pantolon bile 100-120 lira bunlar bir insanın yapacağı en temel ihtiyaçlar, bunların toplamı 25 bin 300 lira, biz öğrencilere verilen burs adı altındaki 650 liralık kredi bunların çeyreğini bile karşılamaz. Bu sorunlar eğitimimin önüne geçiyor ve beni bir iş bulmaya itiyor"
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Evrensel, 18 Ekim 2021
Kocaelili metal işçileri: Hayatımızın özeti borç ödemek
Kocaeli’de görüştüğümüz metal işçilerinin ortak vurgusu derinleşen yoksulluk. En temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiklerini belirten işçiler, borçla yaşadıklarını söylüyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.


Birgün, 18 Ekim 2021
Dünyada aşırı yoksulluk artıyor

“Türkiye özelinde ise yoksulluk salgının yarattığı ekonomik tahribat ile giderek derinleşiyor ve yayılıyor. Toplumun büyük çoğunluğunun gelir düzeyi açlık ve yoksulluk sınırının altında. 84 milyonluk ülke nüfusunun 17 milyonu açlık sınırı altında, 50 milyonu ise yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürdürmeye çalışıyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.


Evrensel, 18 Ekim 2021
"Aile boyu çalışıyoruz, geçinemiyoruz"

“Enflasyonun gün geçtikçe arttığı, iğneden ipliğe zamların sürdüğü bu dönemde, tarım işçileri her aileden en az üç kişinin çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.



artıgerçek, 18 Ekim 2021

Meslek sahibi kağıt işçileri çoğalıyor: Böyle hayal etmemiştim

“Veteriner Teknikeri Vedat Akdemir, 'Bu işi zorunlu olarak yapmak bir üniversite mezunu olarak beni çok üzüyor. Böyle hayal etmemiştim. Hayallerim vardı.' diyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.



Birgün, 18 Ekim 2021 

Üreticide ucuz, rafta el yakıyor

“Yem fiyatlarındaki artış süt inekçiliğini yapılamaz hale getirdi. Üreticiler 1 litre süte karşılık 1,5 kg yem alınmasını isterken 1 litre süte karşılık 700 gram yem alınabiliyor. Raflarda süt fiyatının artması üreticiye fayda sağlamıyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.



Evrensel, 18 Ekim 2021 

Geri dönüşüm işçisi Seher: Çekçek elden gitmesin diye çuvalla dolaşıyorum

“Atık plastik toplayarak geçimini sağlayan Seher Gürbüz, 3 çocuk annesi. Bırakacağı yer olmadığı için çocuklarıyla atık toplayan Seher, “haksız kazanç" diyenlere tepkili.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 18 Ekim 2021 

Katı atık işçileri: Sürekli ceza yazılıyor, çalışmazsak ekmek yok

“Van depreminden sonra Ankara’ya yerleştiklerini söyleyen 45 yaşındaki Arafat Akın, 7 çocuğu olduğunu, geçimini katı atıklardan sağladığını belirtti. Pandemi yasakları boyunca çalışamadığını ifade eden Akın, “Pandemi döneminde dışarı çıktığımızda polis ceza yazıyordu, çok zorlandım o dönem, 3 bin lira su parası birikmiş. Çocuklarımın ihtiyacını karşılayamıyorum, pantolon ve ayakkabı istese sadece birini alabilecek gücüm var. Başka yapacak iş yok, olsa yapardım. Çalışmazsak yiyecek ekmek yok. Belediye defalarca mallarımızı götürdü, büyük zarara uğradık” şeklinde konuştu.

İşçilerin emeğinin hakkıyla ekmeğini kazanmaya çalıştıklarını söyleyen Akın, “Bize iş versinler o zaman yapmayız, biz toplamasak çevre kirlenir, biz olmasak belediye baş edemez bu atıklarla. Onlara faydası var, zararı yok" ifadesini kullandı.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 19 Ekim 2021
Fikirtepe’de tahliye süresi sonlandı, elektrik, gaz ve su kesilecek

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İstanbul Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesinde tahliye amacıyla vatandaşlara tanınan 150 artı 15 günlük kanuni süre bugün itibariyle sona erdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vedad Gürgen, “Bugün Fikirtepe'de bir dönüm noktası olacak. Bugün itibariyle Fikirtepe’de elektrik, su ve gaz hizmetlerini kestikten sonra güvenli bir şekilde çalışmalara başlayacağız” dedi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 19 Ekim 2021

Mahkeme AKP’li belediyenin su zammını oy birliğiyle iptal etti: Zamlar hukuksuz

“Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin suya yüzde 25, sayaç okuma bedeline ise yüzde 150 zam yaparak, zamları her ay güncelleme kararını mahkeme ‘hukuksuz’ diyerek oy birliğiyle iptal etti.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

gazeteduvar, 19 Ekim 2021

Diyanet'in bütçesi 2022'de yüzde 24 artacak: 16 milyar lirayı aşacak

“Yeni yılın bütçe teklifine göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi yüzde 24 artıyor. Temsil ve tanıtma giderleri yüzde 155, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transfer bütçesi yüzde 12 yükselecek.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Ekim 2021
Sıfır atık (işçisi)

“Derin Yoksulluk Ağı’nın, bu ay yayımlanan Hikâyenin Yok Hali* kitabında, yıllardır yoksullarla birlikte çalışan Hacer Foggo yazısında, yoksulların hikâyesini dinlemenin bile “konforumuzu bozabileceğini” söylüyor. Kitapta, kağıt ve plastik toplayan bir çiftin hikâyesi de var, Şevval Şener imzalı. İsimlerini paylaşmak istememişler, zaten hikâyeleri benzer:

“Şimdi kağıt topluyorum, arada başka işler bulursam onlara da gidiyorum. Diyelim sabah oldu, evden beş gibi çıkıyorum. Alemdağ, Taşdelen, Nişantepe… Dokuz-ona kadar dolaşıyorum. Günde en az 7-8 saat yürüyorum, çekçek de benimle geliyor. Saat geçtikçe o da doluyor, ağırlaşıyor, yürümek daha da zorlaşıyor. Hem kağıt topluyorum, karton, koli ne varsa, hem plastik, naylon, poşet, şişe işte... Çöpten hurda çıkarsa onları da alıyorum. Hurda olsa yine daha iyi oluyor. Yenecek gibiyse, varsa yiyecek de alıyorum. Sebze, domates, biber, patates... Eve getirip yıkayıp temizleyip yiyoruz.””
Habere ulaşmak için tıklayınız.

ilerihaber, 19 Ekim 2021
Prof. Dr. Boratav: Ekonomide büyüme algısı yaratılarak erken seçime gitmek hedefleniyor

“Emekçiye fon yok: Türkiye salgın sırasında gelir kaybına uğrayan işsizlere, geniş emekçi kesimlere, sadece ücretliler değil, yoksul kesimlerin bütününe maliyeden en az bütçe aktaran, fon aktaran ülkelerden birisi. Buna karşın finansal genişlemede dünya rekorunu kırmak için yarışan ülkeler arasında yer alıyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Ekim 2021
Emekliler böyle isyan etti: Bin 500 lira maaş alıyorum, çalışmazsam açım

“Emeklilerin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Emekli Sen Antalya Temsilcisi Mustafa Ayar; “Türkiye’de hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Bugün bin 500 TL ve altında aylık alan çok sayıda emekli arkadaşımız var. İş bulabilenler şanslı” dedi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 19 Ekim 2021

Nüfusu beslemek giderek zorlaşacak

“Gıda fiyatlarındaki artış can yakıcı noktaya geldi. Tarımsal üretim ise giderek daha pahalı bir hal alıyor. Prof. Dr. Uysal, Türkiye’nin gelecekte nüfusunu beslemekte zorlanabileceğini belirtti: Fiyatlardaki artışı kısa sürede kalıcı bir şekilde düşürmek olası değil.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 19 Ekim 2021
Bir annenin feryadı: Devlet çocuklarımı almasın benden

“Çocuklarının babasının nafaka verip vermediğini soruyorum; “Nafaka vermemek için sigortalı çalışmıyor. Ben boşanabilmek için kendime nafaka istememiştim, çocuklar için istemiştim. Devlet 600 lira nafaka bağladı ama onu da hiç vermedi. Nafaka davası açtım” diyerek cevap veriyor. “

“Nazlı İstanbul’da kirasını ödeyemediği için evden çıkartıldığını söyleyerek 9 ay önce Samsun’a taşınma sürecini ve nasıl geçindiğini de şöyle anlatıyor: Kirayı ödeyemedim, kimsem yoktu, bunalımım da vardı. Manevi bir ablam var sağ olsun, ‘Kızım gel, benim de eşim yok gül gibi yaşarız, birlikte geçiniriz’ dedi. Eşyalarımı taşımak için kamyon falan bulamadım, ev sahibi de el koydu sonra zaten kirayı veremediğim için. Bir iğne almadan Samsun’a geldim. Eskiden de ailem diye bir şey yoktu, şimdi de yok. Kiraya çıktım şimdi. Ev işlerine giriyorum burada. Okul açıldı çocuklara kıyafet bile alamadım. Durumum zaten ortada. Mutfak masrafı desen, ablam yapıyor getiriyor, o yardım ediyor. Gündüzleri de ondayız, fatura masrafımız da çok olmuyor. Eve yatmadan yatmaya geliyoruz. Temizlik işi dışında ilik yapıyorum, başörtü yapıyorum, kiramı da o şekilde denkleştirmeye çalışıyorum.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

arastirma.disk, 19 Ekim 2021
Eylül 2021’de açlık sınırı 2.955 TL, yoksulluk sınırı 10.221 TL!

  • 18 yılda açlık sınırı 6.3 kat arttı!
  • Yoksulluk sınırı 10 bin TL’nin üzerinde!
  • Açlık sınırı İstanbul’da 3.100 TL!
  • Açlık sınırı Ankara’da 2.871 ve İzmir’de 3.225 TL!
    Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 20 Ekim 2021

Özel eğitim okullarında ilköğretim pansiyon ücretlerine yüzde 69,4 zam yapıldı

“MEB’e bağlı pansiyon ücretlerine ciddi oranda zam yapıldı. İlköğretim özel eğitim okulları pansiyon ücretleri yüzde 69,4, mesleki eğitim kurumları ücreti ise yüzde 12,8 zamlandı.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

ilerihaber, 20 Ekim 2021

Cumhurbaşkanı kararıyla evi kamulaştırılan cami görevlisi intihar etti

“Cumhurbaşkanlığı kararıyla evi acele kamulaştırılan ve 2 aydır ev bulamadığı iddia edilen cami görevlisi intihar etti.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 20 Ekim 2021

2021’in ilk 9 ayında meslek liselerindeki üretimden 418 milyon 591 bin TL gelir elde edilmiş

“Milli Eğitim Bakanı, “Yılın ilk 9 ayında meslek liselerindeki üretimden elde edilen gelir, 418 milyon 591 bin liraya ulaştı” dedi. Cirolar katlanırken öğrencilerin payına ‘harçlık’ düştü.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sözcü, 20 Ekim 2021

Vatandaş isyan etti: Ayda bir kilo et yiyemiyoruz, vallahi açız

“Geçinemiyoruz? Cebimizde 10 lira bulamıyoruz. Hastaneye 200 lira ile gidiyoruz, elimiz boş dönüyoruz. Ayda bir kilo et yiyemiyoruz, tavuk yiyoruz. Hastanede reçete payı da alıyorlar. Bu maaş yetmiyor. Lütfen Cumhurbaşkanımıza iletin, bizim maaşları düzeltsin. Vallahi açız, billahi açız. Yetmiyor maaşım kurban olayım. Yetse neden konuşayım? Hastaneye gittim iki defa 120, 120 240 liramı aldılar. 4 çocuk, eşim ve ben 6 kişiyiz. Hepimiz tek odada kalıyoruz. Dünyada dikili ağacım yok. Bu yaşa geldim, ben açım!”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

bianet, 21 Ekim 2021

LANCET RAPORU

"Sağlıktaki eşitsizliği gidermek için acil eylem planı şart"

“COVID-19 aşısı dağıtımında küresel çapta eşitsizlik söz konusuyken iklim değişikliğine karşı yürütülen mücadelenin bu eşitsizliği artırdığı ortaya çıktı. İklim değişimini ve halk sağlığını inceleyen The Lancet, sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesi için dünya liderlerinin harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.”

“Fosil yakıtların kullanılmasının dünyayı uzun vadede geri dönülemez bir yere taşıyacağı konusunda uyaran rapor, iklim değişiminden en sert darbeyi sağlık alanında da eşitsizliklerle mücadele eden yoksul ülkelerin toplumlarının alacağını vurguladı.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 21 Ekim 2021

İlaca parası olan ulaşacak

“52 ilacın SGK'nin geri ödeme listesinde çıkarılmasına tepki gösteren Özcan, “Kriz varken bir de ilaç faturasını vatandaşa yüklerseniz vatandaş bunu nasıl alacak, nasıl ulaşacak?”

Habere ulaşmak için tıklayınız.


ilerihaber, 21 Ekim 2021
İstanbul'da ekmeğe yüzde 25 zam!

“İstanbul Fırıncılar Odası, ekmeğin 2.5 lira olması için başvuruda bulundu. İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası talebi değerlendirirken kararı beklemeyen fırınlar zam yapmaya başladı. “

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 21 Ekim 2021

Sobalar kendini bile ısıtamayacak

“Kış kapıda sobalar hâlâ kurulmadı. Zamlar ise kömürün yanına yaklaştırmıyor. Geçen yıl bir buçuk ton kömüre denk gelen asgari ücretle bu sene yalnızca 800 kilo alınabiliyor. Yurttaşlar “Bu kış çok üşüyeceğiz” diyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 21 Ekim 2021

Nevşehir'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi, 12 kişi yaralandı

“Tarım işçilerinin, patates hasadından döndükleri öğrenildi. Jandarma, kazayla ilgili soruşturma başlattı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 21 Ekim 2021

İbrahim Kahveci: Elektrik üreticileri artık yüzde 300 zam yapmış durumda

“Karar yazarı Kahveci, 'Geçen yıl 30 kuruşun altında elektrik satan üreticiler yüzde 300 zam yapmış durumda. Fiyatın kalıcı olması beklenemez ama üretici fiyatı 60-70 kuruşa oturdu' dedi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bianet, 21 Ekim 2021

BARINAMAYAN İTÜ ÖĞRENCİLERİ

"Öğrenci üzerinden kâr sağlamayan yurtlar istiyoruz"

“Barınma sorunu yaşayan İTÜ öğrencileri, 18 Ekim'den beri okulda nöbet tutuyor. Özel güvenliğin saldırısına uğrayan öğrenciler, yaklaşık 2 bin öğrencinin açıkta kaldığını ve kalacak yer sorunu çözülene kadar nöbetlerine devam edeceklerini söylüyor.”

 “İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki yurt kapasitesinin çoğunu İTÜ’nün vakıfları işletiyor. Normalde misyonu gereği öğrenciye yardımı dokunması gereken kurumlar; vergi ödemiyor, kira ödemiyor ama öğrencilere fahiş fiyatta yurt kiralıyor. Bu vakfa ait yurtların kira ortalaması 1200 lira, İTÜ yurtlarının kira ortalaması 900 lira. Vakfın bazı odaları manzaralı, özel oda diye geçiyor ve 1900 liradan başlıyor. Vakıf, öğrencilere burs veriyoruz diye reklam yapıyor ancak o burs zaten diğer öğrencilerin İTÜ yurtlarına ödediği paradan geliyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 21 Ekim 2021

Mor Dayanışma: Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon ve Manyok zenginleşirken biz geçinemiyoruz

KADIN İŞŞİZLİK ORANI: YÜZDE 40

“Cengiz, Limak, Kolin, Makyolu gibi şirketlerin vergi borcunun silindiğini ifade eden Uslu, “Devlet zenginleşmelerine sebep olsun işçinin emekçi daha maaşını alırken yüzde 17’si ile sadece temel ihtiyaçlarını karşılarken bile her aldığını yüzde 18’i vergiye kesilsin. Faturaları, okul harç ve aidatlarını, market kasasında temel ihtiyaçlarımızı, barınacağımız evin kirasını ödeyemiyoruz. Kadın işsizlik oranı yüzde 40’a yükselmiş, geleceğinden ümitsiz kadınların oranı yüzde 171 artmış. Bu ülkedeki işsizlik kadınlar yüzünden, onlar çalışmasa işsizlik olmaz demeye utanmıyorsunuz. Yalanlara karnımız tok ama milyonlarca kadın açlık sınırında, işsiz, güvencesiz. ‘Çocuklarım aç, işsizim’ diyenler ise ya hain ya terörist ilan ediliyor” dedi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 22 Ekim 2021

Üniversite için geldiği kentte barınacak yer bulamadı, bir haftadır garda yatıyor

"GECELERİ SOĞUK OLUYOR, BANKLARDA YATIYORUM"

Garın geceleri soğuk olduğuna dikkat çeken Serkan, gar binası içindeki banklarda sabahlıyor. Banklara yattığında gar güvenliğinin kendisini uyardığını ifade eden Serkan, “Garda kalmaya başladığımdan beri temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Duş alamıyorum, tuvalete para vererek giriyorum. Zaten maddi açıdan sıkıntılar yaşıyorum. Doğru düzgün beslenemiyorum. Yemek yemeye 55 kiloya düştüm. Bir keresinde param olmadığını söyleyerek lokantadan rica ettim; sağ olsunlar geri çevirmediler”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Diken, 22 Ekim 2021

Avrupa’da ev fiyatı en çok Türkiye’de arttı

“Avrupa’da son bir senede ev fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke açık ara Türkiye oldu. 2020 ile 2021 yılları 2’nci çeyrek arasında Türkiye’de ev fiyatları yüzde 29,2 artarken bu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama yüzde 7,3.”

https://www.diken.com.tr/avrupada-ev-fiyatlari-son-bir-yilda-en-fazla-turkiyede-artti/

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 22 Ekim 2021

17’sinde ertelenen hayaller 90’ında pazar tezgahında bekleyen hayatlar!

“Et alamıyoruz, eskiden 20 lira ile pazara giderdik… Şeftalinin kilosu 10 lira.  Alamıyorum, 2 çocuğum var, kiradayım. Eşim çalışıyor sadece… İstediklerimin çoğunu alamıyorum.”

“Alamıyorum, kızım bak uzanıyorum alamıyorum. Pahalı… Zaten aldığımız emekli maaşı. 1000 lirası kiraya gidiyor. 30’lu yumurta bile 30 lirayı geçmiş.”

“İnsanlar şu çöpün yanına atılan çürükleri toplamak için sıraya giriyor. Bunları ben görüyorum da devlet görmüyor mu, ben utanıyorum da onlar hiç utanmıyor mu?”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 22 Ekim 2021

Sıra Ankara’da: 5 geri dönüşüm işçisi “Kağıt toplamak yasak” denilerek gözaltına alındı

“Geri dönüşüm işçilerine İstanbul'da yapılan saldırıların ardından bir saldırı da Ankara'da yapıldı. Polis, beş geri dönüşüm işçisini "Ankara'da kağıt toplamak" yasak diyerek gözaltına aldı. İşçiler ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.”

https://sendika.org/2021/10/sira-ankarada-5-geri-donusum-iscisi-kagit-toplamak-yasak-denilerek-gozaltina-alindi-634790/

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika, 22 Ekim 2021

Yurtsuzların mücadelesi sürüyor: “Yüzlerce arkadaşımız yurt bulamadığı için kaydını dondurdu”

https://sendika.org/2021/10/yurtsuzlarin-mucadelesi-suruyor-yuzlerce-arkadasimiz-yurt-bulamadigi-icin-kaydini-dondurdu-634701/

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 22 Ekim 2021

İSİG İzmir YK Üyesi Ali Dinç: Emeğin artı değer olarak görülmesi yaşam hakkını yok sayıyor

“İSİG İzmir Üyesi Ali Dinç “İş kazalarının önlenmesi sınıf bakış açıyla bağlantılıdır. İşçiye sadece artı değer olarak bakıyorsanız, yaşam hakkını yok sayarsınız” dedi.”

“İş kazalarında işçi ölümlerinin düşmemesinin en önemli sebebini sermaye gruplarının kâr marjı olduğunun altını çizen Dinç, “Emeğin sadece artı değer olarak görülmesinden kaynaklanıyor. Yaşam hakkının kutsallığı yok sayılıyor. Kimse çalıştığı işten dolayı ölmemeli, hiç kimse çalıştığından dolayı sakat kalmamalı” dedi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 23 Ekim 2021

Birleşik Kamu-İş: Halkın enflasyonu yüzde 37,6

“KAMUAR'a göre, gıda fiyatlarında artış ekimde de yüzde 7 ile devam ederken, açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelir ve dolayısıyla harcamayla yaşamak zorunda olan vatandaş sayısı da artmaya devam etti.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 23 Ekim 2021

BM raporu: Kırmızı et tüketilmeyen Türkiye'de obezite artıyor

“Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke iken obezite hızla artıyor.

Veriler kıyaslandığında Türkiye'de balık evlere neredeyse dört ayda bir giriyor.

"Kırmızı et tüketimi" verilerinde de benzer bir tablo gözleniyor. Türkiye yıllık kişi başı 39 kilogram tüketim ile en az kırmızı et yiyen ülkeler arasında.

Türkiye hem kırmızı eti hem de balığı az tüketiyor ancak ülkedeki obezite oranı hızla artıyor.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 23 Ekim 2021

44 yıldır besicilik yapan Demir: Zamların hızına yetişemiyoruz

“Tarsus’ta 44 yıldır besicilik yapan Hacı Demir, yem, saman ve ilaçlara yapılan zamlara tepki göstererek, “Artık zamların hızına yetişemiyoruz” dedi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 23 Ekim 2021

Üniversite hayallerimiz kırık kaldı

“Hepimiz okumak ve ideallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz ama o kadar çok engelle karşılaşıyoruz ki. Ne barınma ve beslenme hakkımız var ne de eşit olanaklar.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 24 Ekim 2021

Gıda fiyatlarında ekim kasırgası: Ekmek, un, süt, sebze fiyatları yüzde 7 arttı

“Temel gıda fiyatları ekimde önceki aya göre yüzde 7 arttı. Bu ürünlerde yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 35,4, son bir yıllık dönemde ise yüzde 44,7 oranında artış yaşandı.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 24 Ekim 2021

Türk-İş, işçilerin gelir vergisi oranlarının düşürülmesini istedi

“Gelir vergisi mükelleflerinin büyük bölümünü ücret geliri elde edenlerin oluşturduğunun vurgulandığı yazıda, ücretli çalışanların hem doğrudan gelir ve kazanç hem de dolaylı olarak mal ve hizmet alımı üzerinden ağır vergi yüküyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 23 Ekim 2021

Resmi veriler: 2 dükkandan 1’i kepenk kapattı

“Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 'Bu yılın ilk 6 ayında ise 68 bin 964 yeni şirket ve ticari işletme açılmasına karşın aynı dönemde 31 bin 775 şirket ve işletmenin kapattı' bilgisini verdi.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 24 Ekim 2021

"Bıçak kemiği deldi geçti"

“Yağmura rağmen ayağında terlikle pazara gelen iki kadın dikkatimizi çekiyor önce. Pazarda ikinci el ayakkabı satan tezgahta 3 liralık çok eski bir ayakkabıyı bile alamazken aralarında yaptıkları konuşmayı duyuyoruz, biri diğerine “Bunu alırsam ekmek alamam, akşam ekmek almam gerekiyor” diyor. Ürünler tezgahta, pazar çantaları boşken insanlar fiyatların ucuzlaması için akşam saatlerini bekliyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 24 Ekim 2021

Dünyada en fazla kamu ihalesi alan 'beşli çete'

'Beşli çete', bazılarını iş ortaklıklarıyla üstlendiği 167 kamu ihalesi kapsamında toplam 94 milyar TL’lik sözleşmeler imzaladı.

Vergi affı ve garanti ödemeleriyle anılan, kamuoyunda ise “Beşli çete” olarak nitelendirilen müteahhitlik şirketlerinin 2011-2021 döneminde üstlendiği 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar TL’ye dayandı.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Evrensel, 24 Ekim 2021

Urfalılardan ekonomi yorumu: Sonu uçurum

 “25 gün önce 20 TL olan kahve şuan 80-90 TL oldu. Fiyatlar iki katı değil 4 katı oluyor artık. Durum sıkıntılı, her gün fiyat artıyor. Artık akrabalarımız dahi onları kandırdığımızı düşünür oldular. Kimse gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor. Bir kilo kahve alan şu an 250 gram alıyor. Koronadan dolayı borcum 100 bine dayandı. Kirayı borçla ödüyoruz, bakalım nasıl olacak”.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

sendika, 24 Ekim 2021

Kirayı ödeyemedikleri için evden çıkarılan aile, 3 aydır çadırda yaşıyor

“Antalya'da biriken 3 aylık kira borcunu ödeyemeyen Sarpkaya ailesi, icra kararıyla evlerinden çıkarıldı. Epilepsi hastası oğulları, gelinleri, 2,5 yaşında ve 9 aylık torunlarıyla Kepez ilçesinde Barış Mahallesi'nde çıkarıldıkları evin karşısındaki boş araziye çadır kuran Sarpkaya ailesi, bir yandan da ev arıyor.”

https://sendika.org/2021/10/kirayi-odeyemedikleri-icin-evden-cikarilan-aile-3-aydir-cadirda-yasiyor-634912/

Habere ulaşmak için tıklayınız.

artıgerçek, 24 Ekim 2021

Araştırma: 3 kişiden 1’i derin yoksulluk içinde

“MetroPoll, halkın yüzde 29'u temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını açıklarken, gelirleri ile sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 49'u aştı.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Birgün, 24 Ekim 2021

Erdoğan, 'evim yandı, kimsem yok' diye isyan eden yurttaşı duymazdan geldi!

“AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'de katıldığı açılış töreni sırasında bir yurttaş evinin yandığını ve kimsesinin olmadığını belirterek isyan etti. Erdoğan ise yurttaşın isyanını duymazdan geldi.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Sendika, 24 Ekim 2021

Fatura ödenmeyince elektriği kesen enerji şirketleri, vergi borçlarını ödememiş

“Sayıştay raporlarıyla tespit edilen bulgulara göre 2020 yılında enerji satışı yapan 197 şirketten 37’si vergisini hiç ödememiş. 18 şirket de eksik ya da gecikmeli ödemiş. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat "Vatandaş elektrik faturasını bir gün dahi geciktirirse tepesine binerler" dedi.”

https://sendika.org/2021/10/fatura-odenmeyince-elektrigi-kesen-enerji-sirketleri-vergi-borclarini-odememis-634909/

Habere ulaşmak için tıklayınız.

ilerihaber, 24 Ekim 2021

AKP, 4 vakfa aylık 36 milyon lira kaynak aktarıyor

“Gençlik ve Spor Bakanlığı; TÜGVA, TÜRGEV, Ensar Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti'ne aylık 36 milyon liradan fazla kaynak aktarırken, yıl sonunda toplam rakamın da 436 milyon lirayı aşması bekleniyor.”

Habere ulaşmak için tıklayınız.