Bianet, 25 Ekim 2021
MİLLİ EĞİTİM BAKANI TOBB TOPLANTISINDA KONUŞTU
Bakana göre genç işsizliği azaltmanın en önemli yolu mesleki eğitim
2019'da TOBB ile MEB arasında imzalanan protokolle 81 ilde 81 meslek lisesi TOBB'a devredilmişti. Bakan bugünkü konuşmasında, "Türkiye'de genç işsizliği azaltmanın en önemli enstrümanı mesleki eğitimin güçlendirilmesidir" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 25 Ekim 2021
İBB cemaatlere para akıtmış!
AKP döneminde İBB kasasından İskenderpaşa Cemaati’ne ait Afiyet Hastanesi ile Menzil Cemaati’nin Emsey Hastanesi’ne yaklaşık 3 milyon TL ödendiği ortaya çıktı. İBB, Cübbeli’nin damadına da 14 milyon ödemişti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 25 Ekim 2021
32 milyar TL neden aktarıldı?
Hastaneler borç batağında. Toplumun her geçen gün sağlık ve sosyal güvenlik ihtiyacı artıyor. Hâl böyleyken sağlık hizmetleri için kullanılması gereken 32.4 milyar TL sosyal sigorta/emeklilik fonuna neden aktarıldı?
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 25 Ekim 2021
Kamu arazileri satılarak dönen çark
AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından Altunizade’de bin 345 metrekarelik parselin satışa çıkarılmasına tepki gösteren Üsküdarlılar, bir araya geldi. Açıklama yapan Üsküdarlılar, “Kamu kaynakları yandaşlara peşkeş çekiliyor” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 25 Ekim 2021
Yargıtay: Vasıflı işçinin asgari ücretle çalışması yaşamın olağan akışına aykırı
Yargıtay kararında; işin vasıflı bir iş olmasının işçinin kıdemi yaşadığı şehir dikkate alındığında asgari ücretle çalışmasının yaşamın olağan akışına uygun olmadığı vurgulandı. Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görüldüğü hatırlatıldı. Bu durumda gerçek ücretin tespitinin önem kazandığı, işçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususların dikkate alındığı dile getirildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü, 25 Ekim 2021
TÜİK açıkladı: Buğday üretimi geçen yıla göre yüzde 14 azalacak
Gıda fiyatları günden güne artmaya devam ederken bu yılki kuraklık tahıl üretimini etkiledi. TÜİK'in açıkladığı üretim tahminlerine göre, bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretimin yüzde 12 azalacağı öngörüldü. Temel gıda maddelerinin en önemli bileşenlerinden biri olan buğdayda üretimin yüzde 13,9 düşeceği tahmin edildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sendika, 25 Ekim 2021
IMF verilerinde Türkiye ve diğerleri – Korkut Boratav (soL)
Emekçilerden esirgenen bütçe kaynakları ve abartılı likidite genişlemesi… Bu bileşke, saray stratejisinin özetidir: Toplumsal bunalım yaratarak şirketleri kurtarmak, ihya etmek…
İşsizlik: Toplumsal bunalım var
IMF verilerinde Türkiye 2020-2021’de salgına rağmen yüzde 11’e yaklaşan bir tempoyla büyümekte; benzerlerine göre ön saflarda yer almaktadır. Ne var ki insanlarımızın çoğu Türkiye’yi bunalımda görmektedir. İstatistikler ile algılamalar arasındaki uyumsuzluk, sert bir “bölüşüm şoku”ndan kaynaklanıyor. Göstergelerini bu köşede açıklamıştım: (“Türkiye Ekonomisi: Kriz Yok; Toplumsal Bunalım Var”, Sol Haber, 6 Ağustos 2021).
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Bianet, 26 Ekim 2021
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI’DAN
Pandemide işçi sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanır?
“İSİG Kongresine Giderken Pandemi Sürecinin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine Etkileri Sempozyumu”nun sonuç bildirisinde sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı.
*Pandemi sosyal devletin gerekliliğini yeniden göstermiştir. Eğitim ve sağlıkta özelleştirmenin olumsuz sonuçları pandemi sürecinde bir kez daha görülmüştür. Küreselleşmenin, yeni dünya düzeninin dayattığı koşullardan vazgeçilmeli, sosyal devlet ilkesi hatırlanmalı, sosyal devletin gerektirdiği politikalara dönülmeli, eğitim ve sağlık kamusal hizmet olarak düzenlenmelidir.
*Uygulanan politikalar emeği ile geçinenleri daha da yoksullaştırmakta, derin yoksulluk yaygınlaşmaktadır. Pandemi “Halk İçin Bütçe” ihtiyacını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bütçe kaynakları harcama planlaması,emeği ile geçinenlerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde yapılmalıdır.
*2022 bütçesinin TBMM’de görüşüldüğü bu günlerde eğitim ve sağlığa ayrılan pay artırılmalı, yeni derslik, personel ihtiyacı, telafi eğitimi gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır.
*Ülkemizde, asgari ücret ortalama ücret olmuştur. Asgari ücret insanca yaşanacak seviyeye çıkarılmalı ve vergi dışı bırakılmalıdır.
*Çalışanların sosyal ve ekonomik koşulları iyileştirilmelidir.Tüm aileler için temel geçim desteği uygulamasına geçilmelidir.
*Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır.
*Elektrik, su, doğalgaz ve temel gıda maddelerinden KDV alınmamalı, özel şirketlere aktarılan kamu kaynakları (köprü, tünel, otoyol, havaalanı, şehir hastanesi vb. yerler için verilmiş olan yolcu, araç, hasta garanti ödemeleri vs.) derhal durdurulmalı bu kaynaklar enerji yoksullarına ayrılmalı, işten atılan, işyeri kapanan, iş bulamayan, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen yurttaşlara karşılıksız maddi destek sağlanmalıdır.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 26 Ekim 2021
Erdoğan’a kapıcılardan yanıt: Bizi Saray’ın kapıcılarıyla karıştırmayın!
“Çoğu arkadaşımız kayıt dışı çalıştırıldığı, SGK kapsamına alınmadığı ya da ayda bir hafta gibi SGK kapsamına alınıp tekrar çıkış yapıldığını yıllardır söylüyoruz. Ancak iktidar sesimizi duymadığı gibi kapıcıları zengin gösteren bir imaj çizmeye çalışıyor. Mağaraları andıran sağlıksız yerlerde oturan arkadaşlarımız olduğunu ve bunun 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olduğunu söylememize rağmen tek bir adım atılmıyor"
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 26 Ekim 2021
Asgari ücretle geçinmek | "Aç yatıyoruz aç!"
DİSK-AR’ın 2021 yılı Asgari Ücret Gerçeği Araştırması’na göre ülkedeki tüm ücretli çalışanların neredeyse yarısı, 9,7 milyonu asgari ücret civarında maaş alıyor.
PASTAYI "YÜKSEK GELİRLİLER" YİYOR, VERGİYİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN ÖDÜYOR
TÜİK’in 2020 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre en yüksek gelir düzeyine sahip yüzde 20'lik grup, toplam gelirin neredeyse yarısını cebe indiriyor. Geriye kalan yüzde 80 ise toplam gelirin yüzde 52,5’ine talim ediyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
gazeteduvaR., 26 Ekim 2021
Benzin zammı resmileşti: 24 saat içinde ikinci zam
Benzine 10 gün içinde üçüncü kez zam geldi. 28 kuruşluk zamla litre fiyatı 8,64'e yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 26 Ekim 2021
Taksinin çarptığı geri dönüşüm emekçisi hayatını kaybetti
Aynı zamanda görüntülerde ismi öğrenilemeyen kağıt toplayıcısının seyir halinde ilerlediği ve kazadan son anda kurtulduğu görülüyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü, 26 Ekim 2021
Zarar eden çiftçi topraktan kaçıyor
“Sürekli artan maliyetler nedeniyle çiftçi sayısı ve ekilen arazi miktarında büyük düşüş yaşanıyor. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayısı, 800 bin kişi azalarak 1 milyon 803 bine düştü.”
“4.2 milyon hektar ekili arazimiz artık işlenmiyor, Türkiye üretemiyor, tarımın hafızası bitiyor. Çiftçi taş mı yiyecek? Taş yemiyor ama o taşı sandığa saklıyor'' dedi. Seçim bölgesi Isparta'dan bazı çiftçilerin durumunu anlatan Cesur, “Şimdi elma hasat zamanı. İlacın geçen sene tonu 5-6 bin lira, bu sene yüzde 60 artmış, 8-10 bin liraya çıkmış”
Habere ulaşmak için tıklayınız.
bianet, 27 Ekim 2021
Yoksulluk sınırı Ekim'de 10 bin lirayı geçti
Türk-İş'in araştırmasına göre Ekim’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 93 TL’ye, yoksulluk sınırı da 10 bin 76 TL’ye yükseldi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
bianet, 27 Ekim 2021
ÇOCUK HAKLARI UZMANI ADEM ARKADAŞ THIBERT
"Türkiye çocuk ruh sağlığı konusunda yeterli yatırımı yapmıyor"
UNICEF'in bu yılki raporu üzerinden değerlendirmede bulunan Thibert, "Dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye de çocuk ruh sağlığı konusunda yeterli yatırımı yapmıyor, çocukların ruh sağlığını koruyacak bir politika mevcut değil" diyor.
"Ülkedeki her konu çocukların ruh sağlığını etkiliyor"
"Eğitim, adalet, güvenlik, sosyal hizmet gibi çocuğun sağlık hakkını ilgilendirecek şekilde kapsamlı bakılması gerekiyor. Çünkü ülkede olan her konu çocukların ruh sağlığını doğrudan ya da dolaylı etkiliyor. Eylem planında bahsi geçen tıbbi ve toplumsal dengeli yaklaşımla ilgili ve görevli görülen bakanlıklar ve kurumların bu eylem planını görmüyor ve uygulamıyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
bianet, 27 Ekim 2021
Özer: 5 yaş için anaokulları zorunlu hale gelecek
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2023 yılında ise hedefimiz, 4 ve 5 yaşta okul öncesi eğitime erişimi yüzde 100'e çıkarmak. 5 yaşa anaokullarının zorunlu hale getirilmesi yönündeki hedefimizi gerçekleştirmek için tüm planlarımızı ve bütçe yapılandırmamızı yapıyoruz" dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
bianet, 27 Ekim 2021
AB'NİN TÜRKİYE İLERLEME RAPORU
COVID-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime geçiş, yoksulluk çeken birçok hanenin internete veya uygun cihazlara erişiminin olmaması nedeniyle Roman çocuk ve gençlerin eğitime katılımını olumsuz etkilemiştir. Roman çocuklara sahte zihinsel engelli veya öğrenme güçlüğü teşhisi konarak istismar iddiaları devam etmiştir.
- Romanlar için belirli bir barınma programı tamamlanmazken, birçok kentsel dönüşüm projesi Romanların yaşadığı bölgeleri kapsamaktadır. Roman ailelerin çoğunun tapu sahibi olmaması nedeniyle, projeler Romanların başka yerlere sığınmak için taşınmalarıyla sonuçlanmıştır.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
bianet, 27 Ekim 2021
KADIN EKONOMİSTLER
“Türkiye mor ekonomiye öncülük etmeli”
Prof. Dr. İpek İlkkaracan, “Dünya genelinde kadınların ücretsiz bakım emeğinin, 2 milyar tam zamanlı işe tekabül ediyor ve Türkiye’de ücretsiz bakım emeğinin yüzde 86’sı kadınlara ait” dedi.
“Feminist ekonomi, geleneksel ekonominin erkek yaşamlarını temel alması ve yalnızca ücretli çalışmayı kabul etmesini eleştirir. Ücretsiz bakım emeğinin katkılarını ön plana çıkarır, ekonominin bu minvalde yeniden tanımlanmasını talep eder, büyük ölçüde ücretsiz ve ana işgücünün kadın olduğu bakım ekonomisinin eşitsizliklerin temelinde yattığına işaret eder.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.
birgün, 27 Ekim 2021
Yavaş'tan kara kış destek paketi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,“600 Milyon TL’lik ‘Kara Kışa Destek Paketimizi’ başlatıyor, Ankara ayazında dayanışmayla ısınıyoruz" dedi.
Yavaş, “600 Milyon TL’lik ‘Kara Kışa Destek Paketimizi’ başlatıyor, Ankara ayazında dayanışmayla ısınıyoruz. Başkent’te kimse yatağa aç girmeyecek, okumayan hiçbir çocuk kalmayacak. Çetin günleri birlikte aşacak, güneşli günlere birlikte ulaşacağız” ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 27 Ekim 2021
Asgari ücretten pahalı seccade
Dev bütçesi ve beş yıldızlı otellerdeki toplantıları da içeren yüksek maliyetli harcamalarıyla tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, asgari ücretten daha pahalıya seccade satıyor. Diyanet, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) e-satış sitesi aracılığıyla satışa sunulan seccadelere 3 bin 500 TL fiyat biçti. Dört farklı renkte satışa sunulan seccadelerin, stokta olmaması durumunda ortalama 30-40 gün arasında yeni dokuma yapılarak teslim edileceği belirtildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü, 27 Ekim 2021
Türk-İş: Yoksulluk sınırı ilk kez 10 bin TL’yi aştı
Aylık açlık-yoksulluk sınırı verilerini açıklayan Türk-İş, ekimde dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ilk kez 10 bin TL'yi aştığını açıkladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 27 Ekim 2021
İŞKUR mesleki eğitim kurslarını askıya aldı: Bütçe mi bitti?
İŞKUR 150 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayan mesleki eğitim kurslarını 4 Ekim’den itibaren askıya aldı. Neden askıya alındığıyla ilgili açıklama yapılmazken, sebebin ayrılan bütçenin bitmesi olabileceği kaydedildi.
Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre, kısa çalışma ödeneği ile birlikte işsizlik fonundan çok fazla tutarda ödeme yapıldı. Sadece emekli personele değil emekli aylığı, ölüm, dul ve yetim aylığı alan SGK’lıların da ödemesi ciddi oranda yükselirken, işsizlik fonundaki kaynağın sonuna gelindi, hatta ek bütçe talep edildi. Bu ek bütçenin de tamamlandığı konuşulurken, kalan bütçe ile yıl sonuna kadar olan programların ödeneklerinin tamamlanması hedeflendiği belirtildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
gazeteduvaR., 27 Ekim 2021
'Kamuda birden fazla maaşa engel' teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
CHP Kütahya Milletvekili Kasap, 'Kamu görevlilerinin birden fazla maaş almasının yasaklanmasını' öngören kanun teklifi verdi. "11 yerden maaş alan bürokratınız var" diyen Kasap'ın teklifi reddedildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
sendika, 28 Ekim 2021
Yedi mültecinin sınır dışı edilme gerekçesi: “Provokatif muz yeme eylemi”
Sosyal medyada mültecilere yönelik "Ben muz yiyemiyorum, siz kilolarca muz alıyorsunuz…" söylemine karşı "muz yeme" videoları paylaşan 7 kişi gözaltına alındı. Göz İdaresi 7 mültecinin "provokatif muz yeme eylemi" suçlamasıyla sınır dışı edileceğini duyurdu
Habere ulaşmak için tıklayınız.
evrensel, 28 Ekim 2021
Meslek lisesi öğrencileri: Üretimi arttırmak için saat tutup başımızda beklediler
Meslek liselerinin kasasına bu yılın ilk 9 ayında öğrencilerin yaptığı üretim sayesinde 408 milyon lira girdi. Buna karşılık öğrencilere günlük 70 TL yevmiye ödendi.
"MİLYONLARDAN ÖĞRENCİNİN PAYINA DÜŞEN 70 TL"
Okulda kantin olmadığı için 40 dakikalık öğle aralarında hızla çevre marketlerden öğle yemeği alışverişini yapıp karınlarını doyurma telaşına düşen öğrencilerle sohbete başlıyoruz. Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin büyük çoğunluğu haftanın 1 ya da 2 günü okula gelirken kalan vakitlerde staj yerlerinde asgari ücretin üçte biri ücrete çalıştırılıyorlar.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 28 Ekim 2021
Korsan servislerin geçen yıllara göre yüzde 60 arttığı belirtildi
Korsan serviste bizim standartlarımızın hiçbiri yok. Korsan serviste çoğu zaman hostes olmadığı gibi emniyet kemeri de yok. Kapısı da otomatik değil. Birçok vasfı, servis aracı vasfına uymuyor. Okullarda korsan çalışıyorsa veliler önce okul yönetimine, sonra aracı firma, ondan sonra da İlçe Milli Eğitim'e bildirebilirler. Bizi de arayıp bildirebilirler" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER YOLLARDA ÖLÜYOR, YARALANIYOR
Türkiye'de özellikle işçi servislerinin karıştığı kazalar neredeyse her gün gündeme geliyor. Ekim ayında çok sayıda öğrenci servisi de kazaya karıştı. Bazılarında çocuklar yaşamını yitirdi veya yaralandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 28 Ekim 2021
"Kredi, yurt masraflarına gidiyor; bize meyve bile lüks"
KYK yurtlarında kalan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğrencileri ile yurtlarda yaşadıkları sorunları konuştuk.
Her gün temizlenmesi gereken odaların temizlenmediğini söyleyen Fatoş “Her odaya deterjan verilmeli. Sırf temizlik yapabilelim diye oda arkadaşlarımız cebimizden para vererek deterjan aldık. Devletin bize verdiği burs ve kredi 650 TL. 450 lirasını yurda veriyorum, kalan 200 liranın en az 60-70 lirası yine yurtta çeşitli şeylere gidiyor” diye konuştu. Gece yarısından sonrası yurda geldiklerinde haklarında tutanak tutulduğunu da ifade eden Fatoş, “Part-time işte çalışıyorum. Bazen gece 12’de bitiyor işim. Çalışmamızı mazeret olarak kabul etmiyorlar” dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 28 Ekim 2021
Tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 2'si çocuk 15 kişi yaralandı
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 28 Ekim 2021
Devasa ihaleler eski AKP’li vekile
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden olan eski vekil Abdulkadir Kart’ın şirketine kamudan 11 yılda toplam 4,7 milyar TL’lik ihale verildi. Kart’ın şirketine sadece İBB’den verilen ihalelerin bedeli ise 2,4 milyar TL.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 28 Ekim 2021
TMSF'den 116 milyon dolarlık 'hata'
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun ‘hata’ sonucu bir şirketin borcuna istinaden tahsil etmesi gereken miktardan 116 milyon dolar eksik tahsil ettiği ortaya çıktı. Konuyu yazılı bir soru önergesiyle gündeme getiren CHP'li Özgür Karabat, hatalı işlemin geçmiş Sayıştay raporlarına yansımasına rağmen tek bir işlem dahi yapılmadığını söyledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 28 Ekim 2021
İlaç krizi başladı, eczacılar uyardı: Şu anki ekonomik iklim, tabloyu derinleştirecek
Türk Lirası’nın her geçen gün hızla değer kaybetmesi nedeniyle ilaç krizi patlak verdi. Eczacılar, krizin daha da büyümesinden endişe ediyor.
‘KRONİK HASTALIKLAR İLE KANSER İLAÇLARI BULUNAMIYOR, CİDDİ BİR İLAÇ YOKLUĞU VAR’
“Ciddi bir ilaç yokluğu var. Gündüz yurttaşlar eczane eczane dolaşıp bazı ilaçları bir şekilde bulabiliyor ama geceleri nöbetçi eczane sistemi nedeniyle az sayıda açık eczane olduğu için ilaç bulmak daha da büyük bir sorun haline geliyor. Türkiye’de ilaç satış fiyatını hesaplama yönteminin acilen güncellenmesi lazım. Firmalar satışından kâr edeceği ilacı Türkiye’ye getiriyor. Firmalar kâr edemeyeceği ilacı getirmek istemez. Gelecek günlerde ilaç firmaları bazı ilaçları ve ürünleri de getirmemeye başlayacak, ilaç krizi daha da büyüyecek.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 29 Ekim 2021
Türkiye’de yoksul sayısı 2 katına çıktı
Ekonomik çalkantıların yaşandığı, pandemi desteklerinin yetersiz kaldığı son bir yılda devlet yardımlarına muhtaç hale gelen aile sayısı ikiye katlanarak 3.3 milyondan 6.6 milyona çıktı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 29 Ekim 2021
RTÜK’ün 25 tuvalet ve 3 duşu 1 milyon TL’ye yenilenecek
RTÜK, Merkez Hizmet Binası’nda bulunan 25 tuvalet ile 3 duşun yenilenmesi için bir ihale düzenledi. İhaleyle RTÜK’ün kasasından tam 1 milyon 39 bin TL çıktı
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 29 Ekim 2021
Eğitimden kısıp asfalta yatırdılar
İktidara yakın sınırlı sayıdaki müteahhidin üstlendiği ulaştırma ve enerji yatırımlarına ödeneğin yüzde 40’ı ayrıldı. Eğitime ayrılan bütçe yüzde 13’e düşerken tarımın payı yüzde 10, sağlığın ise yüzde 9’da kaldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 29 Ekim 2021
İzmir'de muhtarlar artan icra ve boşanma tebligatlarına isyan ediyor
Çavdan, eskiden haftada 10 tebligat gelirken şimdi sayının 30-40'a yükseldiğini söylerken; Gruşçu ise 111 mahalle muhtarlığında da durumun aynı olduğunu belirtti.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 29 Ekim 2021
Eğitim Reformu Girişimi: 675 bin çocuk okul dışında
ERG'nin hazırladığı, 'Öğrenciler ve Eğitime Erişim' dosyası yayımlandı. Yaşa göre okullaşma oranlarının hesaplandığı çalışma, 675 bin 861 çocuğun eğitimin dışında kaldığını ortaya koydu.
Diyanet’in raporlarında, 4-6 yaş Kuran kurslarında 181 bin 808 öğrencinin öğrenim gördüğünün belirtildiği, MEB istatistiklerine göre ise “toplum temelli kurumlar”daki öğrenci sayısının 113 bin ile ifade edildiğinin altı çizildi. Veriler arasındaki tutarsızlığa dikkat çeken ERG, “Çocukların ne kadarının Diyanet kurslarda eğitim gördüğü paylaşılmalı” ifadesini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü, 29 Ekim 2021
Öğrenciye yurt, yaşlıya bakımevi yok!
Artan kiraların barınma krizi yarattığı ülkede, yaşlılar için de yeterli bakımevi yok. Yaklaşık 8 milyon kişiyi oluşturan 65 yaş üstü nüfusa, toplam 37 bin kapasiteli 451 bakımevi düşüyor. Kamuya ait yaşlı bakımevleri için aylarca sıra beklenirken, özel bakımevlerinin aylık ücretleri 19 bin liraya kadar çıkıyor.
ZORUNLULUK HALİNE GELİYOR’
Yaşlı nüfusun artması ve ekonomik yoksunluk sebebiyle ailede eşlerin çalışma zorunluluğu gibi nedenlerin, huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerine olan ihtiyacı da artırdığı belirtiliyor
‘DEVLET TİCARETHANE OLARAK GÖRMEMELİ’
“Bu zorunlulukla karşılaşan, yıllarca çalışmış, emekli olmuş vatandaşımızın, kendi bütçesine uygun özel bir kuruluşu hemen bulabilmesi ve bakım hizmetini alabilmesi gerekli” diyen Azaklı, şu önerilerde bulundu:
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 29 Ekim 2021
AKP’nin tüm organizasyon işlerini yapan şirket, kasasına 13,2 milyon TL koydu
AKP Milletvekili Ali İhsan Arslan’ın 'gayri resmi sahibi' olduğu iddia edilen Altus Organizasyon şirketi, 16 kamu ihalesi ile kasasına 13,2 milyon TL koydu.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 29 Ekim 2021
Kıymanın kilosu 75, bonfile 130 lira, kasaplar odası başkanı artan fiyatları 'mezbahalara' bağladı
'Birçok kasap Diyarbakır, Afyonkarahisar, Kastamonu, Osmaniye gibi illerden et getiriyor. Bu kaçak değil ama maliyeti yükselten bir olaydır.'
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 30 Ekim 2021
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: Bir yanda işsizlik bir yanda zamlar, karamsarız
İşsizlik ve enflasyon başta olmak üzere Türkiye’deki ekonomik durumun öğrencileri nasıl etkilediğini Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.
Habere ulaşmak için tıklayınız
Evrensel, 30 Ekim 2021
Asgari ücreti belirleyenlerin zamlardan haberi var mı?
“Biz emeği ile çalışanlar nasıl geçineceğiz? Her asgari ücret döneminde kaşıkla verip kepçe kepçe geri alıyorlar, gelen zamlara yetişemiyoruz. Belimiz iyice bükülmüş durumda.”
5 kiloluk ayçiçeği yağı ne kadar olmuş, asgari ücreti belirleyenlerin bundan haberi var mı? Son bir yılda yağ en az yüzde 60 civarında zamlandı. Diğer temel gıda maddelerine gelen zamların da bundan aşağı kalır yanı yok. Peki asgari ücrete bu oranlarda zam gelecek mi? Biz emeği ile çalışanlar nasıl geçineceğiz? Her asgari ücret döneminde kaşıkla verip kepçe kepçe geri alıyorlar, gelen zamlara yetişemiyoruz. Belimiz iyice bükülmüş durumda. Artık pazara, markete gittiğimizde ihtiyacımız olan çoğu şeyi alamadan geri dönüyoruz. Fabrikada haftanın 6 günü günde 12 saat çalışıyoruz ama yine de geçinemiyoruz.
Habere ulaşmak için tıklayınız
Evrensel, 30 Ekim 2021
Hacer Foggo: Mamalara alarm takılması, bu dönemin fotoğrafı
Pandemiyle birlikte insanlar hayatlarını döndüren ücreti alamadığında birden bire yoksullukları açlığa dönüştü. Yoksulluğa insan hakları ihlali olduğu kabul edilerek bakmak gerekiyor.
Güvencesiz çalışan insanlar, hiçbir geliri, yatırımı olmayan, sistematik bir eşitsizlik yaşayan, pandemideki kapanma dönemlerinde de birdenbire yoksulluktan açlığa düşen aileler. Günlük çalışanlar, inşaatta çalışanlar, tekstilde çalışanlar, kağıt toplayanlar, gündelikçi kadınlar, sigortasız, sosyal güvencesi olmayan insanlar.
Habere ulaşmak için tıklayınız
sendika, 30 Ekim 2021
Ankara’da kaybolan mülteci çocuk ölü bulundu
Altındağ’da 2 gün önce kaybolan Suriyeli Muhammed Hattabi isimli çocuk boş bir gecekonduda öldürülmüş halde bulundu
Habere ulaşmak için tıklayınız.
sendika, 30 Ekim 2021
Tarsus’ta paketleme işçisi kadınların uyuşturucu kullanımına ve seks işçiliğine zorlanmasına karşı eylem: “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşamak istiyoruz”
Tarsus'ta meyve ve sebze paketleme depolarında çalışan kadınların ve çocukların çeteler tarafından uyuşturucu madde kullanımına ve seks işçiliğine zorlandığı açığa çıkmıştı. Bugün (30 Ekim) Mersin Kadın Platformu ve Tarsus Kadın Platformu, yaşananlara tepki göstermek için basın açıklaması yaptı
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 30 Ekim 2021
AKP'den asgari ücret vaadi: 'En azından insani bir şekilde yaşama seviyesine getireceğiz'
AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, asgari ücret için "En azından insani bir şekilde yaşama seviyesine getireceğiz" derken, "Emeklilerle ilgili çalışma var, onların da emeklilik ücretleri yine yaşanabilecek noktaya gelecek" ifadesini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 30 Ekim 2021
AKP'li Üsküdar Belediyesi, İSPARK arazisini 30.8 milyon liraya satışa çıkardı
Üsküdar Belediyesi, Nakkaştepe'de yer alan ve şu an İSPARK otoparkı olarak kullanılan 'turistik tesis alanı' statüsündeki araziyi, 30.8 milyon liraya satışa çıkardı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
gazeteduvaR., 30 Ekim 2021
Anket: Halkın yüzde 83'ü atık kağıt işçilerinin engellenmesine karşı
Özer Sencar, MetroPoll anketinden paylaştı: Halkın yüzde 83'ü atık kağıt işçilerine yönelik engellemeleri doğru bulmuyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü., 30 Ekim 2021
“Halk ekonomik gidişatı artık daha iyi algılıyor”
TÜİK'in ekonomik durum beklentisi anketi ekimde tüketici güven endeksi (TGE) ile birlikte sert şekilde düştü. Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, çıkan sonucu "Halk ekonomik gidişatı artık hiç olmadığı kadar iyi algılıyor. Halkın kendi ekonomik algısı var” şeklinde yorumladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Sözcü., 30 Ekim 2021
90’ların fiyat belirsizliğine sürükleniyoruz
Ülkede ekonomi politikası diye bir şeyin kalmadığını söyleyen Atilla Yeşilada, “90’larda enflasyonu öngörmek için TL’nin değer kaybına bakılıyordu. Yine bu enflasyon-devalüasyon kısır döngüsüne gidiyoruz” dedi.
Enflasyon sabit gelirliyi yoksulluğa sürüklüyor
Enflasyonun herkesi eşit etkilemediğini, hali vakti yerinde olanların kayıp yaşamadığını dile getiren Atilla Yeşilada, şöyle devam etti: “Toplumun yüzde 60'ı sabit gelirli, yani maaşla yaşıyor veya emekli ise enflasyon harcanabilir gelirin aşınması demektir. Yani enflasyon % 20 ve maaşım artmıyorsa, maaşımın satın alma gücü her sene % 20 azalıyor demektir. Türkiye bu kısır döngüye girdi. Enflasyonun fakirleştirici, yoksulluğu artırıcı bir yönü var. Metropol'ün son anketine göre toplumun üçte biri geliri ile asgari ihtiyacını dahi karşılayamıyor. Sosyal patlamalar yaşayabiliriz.”
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 30 Ekim 2021
'Türkiye'ye 30 milyon mülteci gelebilir, kaçışı yok'
İklim krizi nedeniyle 2-3 yıl içinde Türkiye'ye 30 milyon mültecinin gelebileceği söyleyen Prof. Levent Kurnaz, 'Pakistan ve Bangladeş'teki insanların gidebilecekleri başka yer yok' dedi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 30 Ekim 2021
Pastırma yazı ve Kara Kış Fonu
Pastırma yazı yaşandı ve bitti. Artık kara kış yüzünü gösterdi. Sanal sıcaklıklar, geçici iyileşme belirtileri gerçekleri gizleyemeyecek boyutta. Koca ülkenin, yağan karın altında kalmaması için şimdiden hazırlık yapılması lazım.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
artıgerçek, 31 Ekim 2021
Kayyımın dağıttığı hediyelere müfettiş kılıfı: Hediyeleri doğruladı ancak kime alındığı kısmını perdeledi
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, kayyımların işyeri ve araçlar üzerinden yüklü miktarlarda kestiği hayali faturalar tek tek tespit edildi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Birgün, 31 Ekim 2021
Yoksulluk halkın öfkesini artırdı
AKP’ye sırtını dönen seçmen öfkeli. MAK Başkanı Kulat, ekonomideki çöküşün seçmenin tercihini belirlediğine dikkat çekerken SODEV Başkanı Aksoy ise “Muhalefetin daha iyi yöneteceğine olan inanç artıyor” diyor.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 31 Ekim 2021
"Porsiyonlar küçüldü", tek torbaya iki ailenin pazar alışverişi sığıyor
Pazar alışverişini yapıp evin yolunu tutan bir kadın zamlar karşısında artan pahalılığa şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “Pazar sepetinin dolu olduğuna bakmayın iki ailenin alışverişi var burada."
Aldığı ürünün bir sonraki hafta aynı fiyatta olmadığını söyleyen bir başka kadın ise, “Pazarcılara da bir şey demiyorum. Bu ürün onlara gelene kadar zamlanıyor, onlar da kendi zammını koyarak satıyor. Olan bizlere oluyor. Eskiden kilo kilo alırdık ama şimdi bunun gerçekliği yok” diyerek yaşadığı yoksullaşmayı anlattı.
Tüm tezgahları tek tek dolandığını söyleyen kadın, “Hangi tezgahta ürün daha ucuz onu alıyorum. Artık ürün kaliteli veya kalitesiz ona bakmadan alıyorum. Geçinmek her geçen gün zorlaşıyor. Kış ayı geldi ve giderlerimiz daha da artacak bunu biliyorum. O yüzden nereden tasarruf yapabilirim onu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Evrensel, 31 Ekim 2021
"Muz" videolarını değerlendiren Suriyeli mülteciler: "Manavdan muz almaya çekiniyoruz"
Her konuda Suriyelilerin suçlanmasının doğru olmadığını ifade eden mülteciler ekonomik sorunlardan etkilendiklerini, emeğiyle geçinen hiç kimsenin kilo kilo muz alamadığını dile getiriyor.
“Amcamın oğlu muz almaya gidecek. Bana ‘Ahmet sen git, senin Türkçen daha iyi. Utanıyorum. Ben konuşursam dalga geçiyor sanmasınlar’ diyor. Yani biz de bu kadar sorun varken bunun konuşulmasından, her şeyde Suriyelilerin suçlanmasından kaygılıyız”
“İşsizlik yüksek, elektrik, su faturaları artıyor, her şeyin fiyatı artıyor. İnsanlar pazardan eskisi kadar meyve alamıyor. Bunlar doğru ama Suriyeliler daha iyi değil. Hatta çok daha kötü olanlar var. Suriyeli diye bize düşük ücretler veriyorlar. Kiralar yüksek. İş bulamayınca geçinebilmek için İstanbul’a çalışmaya gidiyorum. Biz de vatandaşlar gibi geçinemiyoruz”
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 31 Ekim 2021
Gerekçe enflasyon: İslam Araştırmaları Merkezi'nin bütçesi AKP döneminde yüzde 545'lik artışla 22.5 milyon liraya ulaştı
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulan İslam Araştırmaları Merkezi’ne (İSAM) Ocak 2022 itibarıyla 22 milyon 576 bin TL para aktarılacak. Diyanet’in çok sayıda bakanlığı geride bırakan 16 milyar TL’lik bütçesinden aktarılacak olan bu para ile İSAM, 2003 yılındaki bütçesini neredeyse yediye katladı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 31 Ekim 2021
20 milyon liralık ihaleler: AKP döneminde İstanbul'da arızalı belediye otobüsleri ile Albayrak Grubu ilgilenmiş
İETT Genel Müdürlüğü, 2010, 2015, 2017 ve 2019 yıllarında İETT yönetim ve denetiminde bulunan hatlarda hizmet veren otobüslere her türlü müdahale için (arıza, kaza, hasar, yoldan çıkma, vb.) 'Yol Yardım-Çekici ve Çekici-Kurtarıcı Aracı Kiralama' adı altında ihaleler düzenledi. Bu ihaleleri de Yeni Şafak Gazetesi'nin de bağlı olduğu Albayrak Grubu’na ait Platform Turizm Şirketi ile Sistemli Dağıtım Şirketi aldı. İETT dört ayrı çekici kiralama ihalesiyle Albayrak Grubu’na bağlı bu iki şirkete toplam 20 milyon 35 bin TL ödedi.
İHALELE FARKLI, ADRES AYNI
İMAMOĞLU MAZBATAYI ALMADAN ÖNCE DE İHALE ALINMIŞ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019’da yerel seçimlerin ardından mazbatasını 17 Nisan 2019 tarihinde almıştı. Albayrak Grubu da İETT de son aldığı son çekici kiralama ihalesini, İmamoğlu mazbatasını almadan yaklaşık iki hafta önce, yani 3 Nisan 2019 tarihinde aldı. İETT’den aldığı son çekici kiralama ihalesine tek başına katılan Albayrak Grubu’na bağlı bir başka şirket olan Sistemli Dağıtım Hizmetleri’ne tam 2 milyon 759 bin TL ödendi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 31 Ekim 2021
13 şehir hastanesine, sağlık bütçesinin yüzde 19'u ayrıldı: 'Şehir hastaneleri bütçeyi hortumluyor'
SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, şehir hastanelerinin maliyetinin yüksekliğine vurgu yaparak "Şehir hastaneleri sağlığa ayrılan bütçeyi hortumluyor" dedi.
"Başka ülkelerin ekonomilerini bozduğu düşüncesiyle vazgeçtiği bir projeyi biz sürdürmeye çalışıyoruz. SMA aileleri eylemler yapıyorlar, çocuklarının kullanacağı ilaçların paralarının ödenmesini istiyorlar. Bu ailelerin istediği para, şehir hastanelerine aktarılan paranın yanında çok küçük. Bunun yanında bir sürü ilaç da geri ödeme listesinden çıkarıldı. Şehir hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini kendisine çeken ve hizmeti azaltan bir sistem."
Habere ulaşmak için tıklayınız.
ilerihaber, 31 Ekim 2021
'Kur farkı'nın halka maliyeti: 'Köprü ve otoyollarda garanti ödeme 10 ayda 46 milyar lira arttı'
'GARANTİLER TL'YE ÇEVRİLMELİ'
Akın, garanti ödemelerindeki kara deliğin kur arttıkça büyüyeceğine işaret ederek "Kalan garanti tutarı elbette geçen araç sayısına göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu otoyol ve köprülerin boş kaldığı, yılın ancak belli zamanlarında belli doluluk oranlarına ulaşıldığı biliniyor. Yanlış politikalar yüzünden yaşanan kur artışı, kamunun garanti yükünü de yaklaşık 47 milyar lira düzeyinde artırdı. Vatandaşımız geçinemezken yıllarca sürecek bu yükten kurtulmak için garantiler TL’ye çevrilmeli ve karakış fonu olarak kullanılmalı" dedi.